IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
20:45 | 7 януари 2015
Обновен: 22:10 | 28 април 2024

Атентатът в Париж е извършен от членове на ”Ал Кайда”

При бягството си терористите застрелват ранен полицай, който лежи на земята

По материала работи: Слав Велев
Атентатът в Париж е извършен от членове на ”Ал Кайда”

Терористите, които нападнаха в сряда редакцията на парижкия седмичник Charlie Hebdo и убиха 12 души са бойци от групировката „Ал Каида” или движението „Ислямска държава” (ИД). Такова мнение изрази участник в разследването – специалист по борбата с международния теорирзъм в отговор на въпроси в прекия ефир на френската телевизия BFM TV.

 

По думите му „най-вероятно става дума за „Ал Каида”. „Именно тази групировка извършва „външни операции”, поясни той.

 

Междувременно сътрудничката на Charlie Hebdo Корин Ри, която е станала свидетел на трагедията, разказа за британската телевизия Sky News, че нападателите заявили открито принадлежността си към „Ал Каида”. „Когато се приближих до вратата на сградата, двама въоръжени мъже с маски започнаха да ме заплашват. Искаха да влязат вътре. Въведох кода на системата за достъп. Те започнаха да стрелят в продължение на пет минути. Скрих се под една маса. Те владееха безупречен френски език и твърдяха, че са от „Ал Каида”, разказа тя.

 

Версията за нападението срещу редакцията от ислямисти е подкрепена и от лидера на френската пария Национален фронт, депутатът от Европейския парламент Марин Льо Пен.

 

„Това е терористичен акт, извършен от ислямисти”, каза тя. „Това не е първото покушение в страните от Западна Европа, включително във Франция през последните седмици”, отбеляза председателят на Националния фронт. „Трябва да направим всичко, за да не допускаме повтаряне на подобни терористични актове. Трябва да осъзнаем огромната опасност, която е надвиснала днес не само над Франция”, подчерта Льо Пен.

 

По-рано медиите публикуваха кадри, на които се вижда как терористите бягат от местопрестъплението, застрелвайки ранен полицай, който лежи на земята. Като съобщи канал BFM TV, престъпниците крещели: „Ще отмъстим за пророка Мохамед, ние унищожихме Charlie Hebdo”.

 

Сред 12-те загинали са двама полицаи и 10 журналисти, сред които Жан Кабю, който рисува политически карикатури от 60-те години насам. Френската журналистика загуби също видни майстори на карикатурата, като Жорж Волински, Тиньо и Стефан Шарбоние. Последният беше главен редактор на списанието от 2009 г. насам.

 

Антитерористичният план

 

Първоначално беше съобщено за двама нападатели, които нахлули в редакцията, но министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казнев уточни, че полицията издирва трима терористи. Експертите предположиха, че един от бойците управлява автомобил, с който нападателите са избягали. Същевременно вестник The Guardian съобщи за четирима нападатели.

 

Никой от престъпниците не е задържан. Във Франция е въведено най-високо равнище на готовност в рамките на антитерористичния план Vigipirate. Това съобщиха за ТАСС от Матиньонския дворец.

 

Под засилена охрана са всички печатни медии в Париж, култови обекти и транспортни артерии в целия столичен регион Ил дьо Франс. „Мобилизирани са всички полицейски сили, както и някои военни части, - отбелязаха от секретариата на френското правителство. – В момента издирването на престъпниците, нападнали редакцията на Charlie Hebdo продължава”.

 

Източник: ТАСС, ФБР.bg

Коментари

Новини Варна