IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
21:50 | 8 януари 2015
Обновен: 15:25 | 21 април 2024

Шефът на ФБР: Хакери от Северна Корея са ударили сайта на „Сони”

Разкрили ги, защото действали от сървъри на територията на КНДР

По материала работи: Лиляна Трънкова
Шефът на ФБР: Хакери от Северна Корея са ударили сайта на „Сони”

Шефът на ФБР Джеймс Коми е заявил, че хакерската атака, извършена срещу компанията „Сони пикчърс”, е била организирана от специалисти от Северна Корея, съобщава Fox News. Според него хакерите са "допуснали небрежност” при действията си, защото са атакували материали от сървъри, които се използват изключително на територията на КНДР.

Коми отбелязва също така, че американски следователи са успели да проследят IP-адреса, от който групата хакери, които се наричат „Стражи на мира”, са действали.

„Тази тяхна грешка ясно показва кой е извършил атаката”, подчертава шефът на ФБР.

Както е известно, атаката срещу „Сони пикчърс” бе насочена срещу това компанията да не показва филма "Интервю", в който се разказва за умишленото убийство на севернокорейския лидер Ким Чен Ин. Хакерите пробиха системата за безопасност на кинокомпанията и изложиха на открит достъп ред документи и кадри, които не с влезли във филма.

КНДР отбелязват действието на хакерите като „правилна работа”. Пхенян също така предлага на САЩ съвместно разследване на инцидента, но то е било отклонено. /БЛИЦ

Коментари

Новини Варна