IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
08:37 | 9 януари 2015
Обновен: 15:25 | 21 април 2024

Единият от френските терористи бил в клон на "Ал Кайда"

Продължава издирването на братята Куаши

По материала работи: Златина Добрева
Единият от френските терористи бил в клон на "Ал Кайда"

Един от двамата братя, заподозрени в убийството на 12 души при атентата срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", е посетил Йемен през 2011 г., за да се обучава с местния клон на "Ал Кайда", съобщиха близки до разследването американски и европейски източници, цитирани от Ройтерс.
Според източниците 34-годишният Саид Куаши е прекарал няколко месеца в Йемен, където се е обучавал с "Ал Кайда" на Арабския полуостров - АКАП.
Той и брат му, 32-годишният Шериф, са издирвани в Северна Франция, където са локализирани двамата предполагаеми извършители на атентата от сряда в Париж посред бял ден.
Двамата заподозрени са родени във Франция в семейство на родители алжирци. И двамата братя са били известни на полицията.
Шериф е лежал 18 месеца в затвора за опит да пътува до Ирак преди десетина години да се бие на страната на ислямистка групировка. Освен това двамата братя от години са били в черния списък на САЩ за терористи.
Йеменски официален представител заяви, че правителството на Йемен е запознато с възможността да има връзка между Саид Куаши и АКАП и води проверки по нея.
След като Саид Куаши се завърнал във Франция от Йемен, двамата братя се въздържали от дейности, които биха привлекли вниманието на френските сили на реда или разузнавателни агенции, посочва БТА.
Според източниците в месеците преди нападението от сряда двамата мъже не са били третирани като приоритетни цели от френските агенции за борба с тероризма.

Френската жандармерия и националната полиция все още издирват Саид и Шериф Куаши. Акцията, която се провежда в голяма зона в Северна Франция с подкреплението на пет хеликоптера, продължи и през нощта, но с по-малко мобилизирани сили.
От четвъртък елитните части на жандармерията и националната полиция претърсват региона Пикардия, където беше обявена максимална терористична тревога. През нощта френските сили са патрулирали по пътищата, проверявали са автомобилите, претърсвали са градините на къщите и улиците в търсене на двамата братя.
Френските власти задържаха девет души в рамките на разследването за атентата срещу вестника „Шарли ебдо". Всички арестувани са близки на братята Куаши. Френският вътрешен министър Бернар Казньов заяви, че „със сигурност може да се каже, че Саид е бил един от нападателите", тъй като е бил идентифициран по снимка.
Издирването на братята Куаши е съсредоточено в Северна Франция, в региона Пикардия. Според властите заподозрените може да се укриват в огромния горски масив Рец, в близост до който се намира градчето Вилер Котре. В четвъртък антитерористичните подразделения на френската жандармерия и френската национална полиция бяха разположени в периметър от 25 километра около града, припомня darik. Частите са били разположени между градовете Соасон и Вилер Котре.
Префектурата обяви, че двамата братя са били локализирани в град Крепи ан Валоа, департамента Оаз. Полицейски източници са потвърдили присъствието на заподозрените близо до Вилер Котре. Елитните части на жандармерията и националната полиция са „разположени за проверка на обектите в зоната, в която е изоставена колата, използвана от двамата заподозрени, които са били идентифицирани от свидетел", заяви източник.
Репортери от мястото на събитието съобщиха за „движение" на жандармеристите и полицаите, но според журналистите „засега двамата заподозрени явно не са локализирани".
Френските сили за сигурност, които издирват братята Куаши, са напуснали центъра на град Лонпон в департамента Ен, но продължават операцията в района около града.
В четвъртък сутринта двамата братя са обрали бензиностанция в град Вилер Котре. Двамата са откраднали бензин и храна. Нападателите са избягали с „Рено Клио", на чиято задна седалка е имало оръжия. Номерът на колата е бил покрит.

 

Коментари

Новини Варна