„Болестта на Паркинсон може би започва в храносмилателната система“, заяви група американски учени. Според тяхната статия, хората, чийто апендикс е бил премахнат, имат по-нисък шанс да получат неврогенно заболяване
Апендиксът, който е смятан за ненужен на човешкото тяло, съдържа вещество, което убива мозъчните клетки. При болестта на Паркинсон, токсичните протеини, които се изграждат, убиват мозъчните клетки, свързани с двигателната система.
Изследователи от Изследователския институт "Ван Андел" в Мичиган са разгледали данни за 1,7 милиона души над половин век. Тяхното изследване показва, че рискът от болестта на Паркинсон е с 20% по-нисък при хората, които са премахнали апендикса си.
Анализирането на съдържанието на органа показва, че той съдържа токсичен протеин - наречен алфа синуклеин. Протеинът се среща в мозъците на пациентите, страдащи от болестта на Паркинсон.
Д-р Вивиан Лабри, член на изследователския колектив заяви, че не трябва да се прибързва с премахването на апендикса. "Би било много по-разумно да контролираме или да намаляваме прекомерното образуване на алфа синуклеин" – допълни тя.
Идеята, че червата са свързани с болестта на Паркинсон набира бързо внимание. Пациентите често съобщават за нарушения в храносмилането, намаляването на вулгарния нерв, а проучванията върху животни предполагат бактерии, които живеят в червата. Според д-р Клара Бейл резултатите от изследването пораждат множество въпроси.
Източник: BBC
Превел: Андрей Андреев
Коментари