IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
11:08 | 2 ноември 2018
Обновен: 15:34 | 25 април 2024

Окинава се бунтува, не иска US база

Базата ще се намира насред жилищен район

По материала работи: Слав Велев
Окинава се бунтува, не иска US база

Японското правителство продължи изграждането на американската военна база на остров Окинава, въпреки че новоизбраният губернатор Дени Тамаки решително се противопоставя на проекта, предаде ДПА, цитирана от БТА.

 

Тамаки заяви, че решението на Токио да поднови работите по подготовка на терена за базата противоречи на волята на жителите на Окинава. Действията на правителството будят съжаление. Ще продължа да настоявам за демократичен процес, който да доведе до решение чрез диалог, каза Тамаки пред журналисти.

 

Миналия месец той спечели убедително изборите за губернатор на Окинава срещу Ацуши Сакима - кандидата, подкрепян от премиера Шиндзо Абе.

 

Правителството реши да поднови изграждането на базата, въпреки че през юли бившият губернатор на Окинава Такеши Онага оттегли одобрението си за проекта. Новата база в Наго трябва да поеме функциите на базата на американските морски пехотинци Футенма, която се намира насред жилищен район в централната част на острова.

 

"Колко пъти правителството ще потъпква волята на жителите на Окинава?", попита Хироджи Ямаширо, ръководител на група местни жители, противопоставящи се на строежа.

 

Правителството на премиера Абе продължи с проекта за изграждането на базата въпреки силната опозиция на местното население и твърденията, че под избраното за новата база място има активен разлом. Районът е известен и с биоразнообразието и кораловите си рифове.

 

Остров Окинава заема по-малко от един процент от територията на страната, но там е разположен повече от половината американски контингент в Япония, наброяващ 50 000 души.

 

Dariknews.bg

Коментари

Новини Варна