IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
13:02 | 10 януари 2015
Обновен: 15:46 | 21 април 2024

Френската полиция издирва съучастничка на атентаторите

Хаят Бумедиен e партньорка на застреляния Кулибали

По материала работи: Златина Добрева
Френската полиция издирва съучастничка на атентаторите

Френската полиция продължава да издирва 26-годишната Хаят Бумедиен, съучастничка на атентаторите, извършили терористичните нападения в Париж, предаде Франс прес. Партньорката на атентатора Амеди Кулибали е описана като "въоръжена и опасна".
Младата жена е живяла с Кулибали, който взе заложници в магазин за еврейски храни в източен Париж вчера. Той и двамата братя Саид и Шериф Куаши, които извършиха кървавото нападение в редакцията на сатиричния седмичник "Шарли ебдо" в сряда, бяха застреляни вчера от полицията.
Същевременно стана ясно, че още пет души са в ареста във връзка с терористичните атаки през седмицата, отнели живота на общо 17 души, пише в. "Монд", цитиран от БТА.
Прокурорът на Париж Франсоа Молен каза, че Шериф Куаши и Амеди Кулибали са поддържали постоянна връзка чрез жените си.
Жената на Шериф Куаши - Изана Хамид, е задържана от полицията в сряда, а Хаят Бумедиен стана най-издирваната жена във Франция, посочва АФП. Двете са водили над 500 телефонни разговора през 2014 г., каза прокурорът.
Кулибали се срещнал с Шериф Куаши в затвора. Първият е с малийски произход, а братята Куаши имат алжирски корени.
Тази сутрин в Париж се състоя кризисно заседание, свикано от президента Франсоа Оланд, на което са разисквани операциите срещу терористите през изминалата седмица и засилените мерки за сигурност, добавя АФП.
В Париж и района и през следващите седмици ще остане в сила най-високата степен на готовност за борба с тероризма, въведена в сряда. Мерките за сигурност ще бъдат затегнати още повече след терористичните атаки от последните дни, съобщи френският вътрешен министър Бернар Казньов, цитиран от Франс прес.
Той подчерта, че са взети всички необходими мерки за гарантиране на сигурността на утрешното шествие за солидарност с Франция в Париж, в което ще участват чужди държавници.

Коментари

Новини Варна