IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
20:15 | 11 януари 2015
Обновен: 20:53 | 25 април 2024

Затягат граничния контрол по външните граници на ЕС

Европейският съюз и САЩ предприемат нови мерки за борбата с тероризма

По материала работи: Юлиян Атанасов
ЕС с ултиматум към Русия

Министрите на вътрешните работи на 12 страни от Европейския съюз, министърът на правосъдието на САЩ Ерик Холдър и канадският министър на вътрешната сигурност Стивън Блейни решиха в Париж да засилят борбата с тероризма, като затегнат граничния контрол по външните граници на ЕС, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от dnes.bg.
Тази извънредна среща бе свикана дни след джихадистките атаки във Франция. Тя се състоя в деня, когато в Париж премина многохилядно шествие срещу тероризма с участието на лидерите на Франция и на около 50 чужди страни.
В обща декларация, прочетена от френския вътрешен министър Бернар Казньов, министрите от ЕС, САЩ и Канада обявиха, че е необходимо партньорство с интернет операторите, за да се засичат и премахват бързо "съдържания, подбуждащи към омраза и терор".
Освен това участниците в срещата искат спешно да приключи започнатата работа под ръководството на Европейската комисия, за да бъде засилен контролът над европейските граждани при пресичане на външните граници на ЕС, без да се променя европейското право и при зачитане на основните свободи.
"Всички ние се съгласихме да наложим задълбочен контрол над някои пътници въз основа на определени критерии", обясни Казньов. Той подчерта, че за целите на борбата с тероризма е необходимо да се усъвършенства системата за събиране на данни, предоставени от пътниците на авиокомпаниите. "Това ще даде възможност да бъдат проследявани хората, които отиват в театъра на терористичните операции или се връщат оттам. Ние сме убедени, че този инструмент е незаменим", добави френският министър. "Тероризмът е насочен срещу всички нас, той не прави разлика между държави или континенти", каза Казньов.
В срещата в Париж участваха вътрешните министри на Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Италия, Испания, Латвия, Полша, Франция, Холандия, Швеция и координаторът на ЕС за борбата с тероризма Жил де Керхов.
Испанският вътрешен министър Хорхе Диас каза пред вестник "Паис", че според него е необходимо също да бъде възстановен граничният контрол вътре в ЕС, но подобна мярка вероятно ще предизвика възражения заради правото на свободно движение в ЕС, отбелязва ДПА.
На 18 февруари във Вашингтон ще има среща на върха, на която ще се обсъждат начините за борба срещу насилническия екстремизъм в света, съобщи Ерик Холдър след международната среща за борба с тероризма в Париж. Във Вашингтон ще се съберат всички съюзници на САЩ.
"Ако работим заедно, като споделяме информация и обединим ресурсите си, ще успеем да победим онези, които се бият срещу нас и нашите основни ценности", добави той.

Коментари

Новини Варна