IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
19:48 | 12 януари 2015
Обновен: 16:22 | 21 април 2024

Атентаторите от Париж са действали "соло"

"Ал Кайда" и "Ислямска държава" засега пасуват

По материала работи: Борис Проданов
Атентаторите от Париж са действали "соло"

Анализи на експерти сочат, че атентаторите от Париж вероятно са действали самостоятелно, следвайки препоръка за подобни инициативи по места.


Въпреки че са се обявили като членове на мрежата „Ал Кайда” и групата „Ислямска държава”, нападателите, които извършиха атентатите в Париж, вероятно са действали самостоятелно и сами са избрали мишените си и начина на действие, анализират експерти, цитирани от Франс прес и Агенция "Фокус".


С действията си атентаторите са се подчинили на даваните от години препоръки, които гласят „Действайте, като видим какво сте направили, ще поемем отговорност”.


„Това, което се случи, е следствие от призивите на „Ислямската държава” за действие и за разрастване на групата, което кара хората, които искат близост с „Ал Кайда”, да се проявят и да поемат щафетата”, казва експерт.

 

„Братята Куаши се обявяват много категорично за членове на „Ал Кайда на Арабския полуостров”. Според мен в главите им е било много объркано и не мисля, че са следвали някаква конкретна заповед. Те следват най-вече това, което наричам ефект на увлечението”, обяснява той.


Около 1400 французи или пребиваващи във Франция лица вече са заминали или са проявили желание да заминат да се бият в Сирия и Ирак, а 70 от тях са загинали там, сочат правителствени данни, цитирани от Франс прес и БТА.


Тези данни са ново увеличение спрямо оценките на правителството отпреди няколко седмици, когато се говореше за 1200 души, от които 60 са убити.


"Това е значително увеличение за кратко време - когато станах вътрешен министър (в средата на 2012 г.) имаше тридесетина случая, а днес са 1400", заяви премиерът Манюел Валс.


Двамата предполагаеми масови убийци в сатиричния седмичник "Шарли Ебдо" Шериф и Саид Куаши "несъмнено" са били сред хората, които са заминали "да се обучават за смърт и терор", отбеляза френският премиер.


Затова пък третият участник в атентатите Амеди Кулибали "не е заминавал, той не беше в радарите на разузнавателните служби", добави той.

Коментари

Новини Варна