IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
17:18 | 15 януари 2015
Обновен: 09:14 | 15 май 2024

Пекин отново се потопи в зимния смог

Нивата на замърсяване в Пекин скочиха до стойности 20 пъти по-високи от допустимите

По материала работи: Юлиян Атанасов
Пекин отново се потопи в зимния смог


Нивата на замърсяване в Пекин скочиха до стойности 20 пъти по-високи от допустимите от Световната здравна организация (СЗО) норми, когато ежегодният смог се завърна в столицата на Китай, въпреки обещанията на правителството да се заеме с бедствието, предаде БГНЕС.
Китай от години страда от силно замърсяване на въздуха, предизвикано от прекомерното използване на въглища за генериране на електроенергия за втората най-голяма икономика в света. Големият брой превозни средства по пътищата допълнително увеличава смога. Пекин периодично потъва в задушлива мъгла, като нивата на частиците скачат много над допустимите норми. Този феномен се влошава през зимата, когато употребата на електричество се увеличава.
Общественото недоволство срещу замърсяването нараства, карайки правителството да обяви война на замърсяването и да обещае да намали използването на въглища в някои райони. Миналата година Китай въведе първата поправка в закона за околната среда, като наложи по-строги наказания за замърсителите.

 

Коментари

Новини Варна