IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
17:35 | 15 януари 2015
Обновен: 09:16 | 15 май 2024

Лозунгът Je suis Charlie стана стока

Надписът от парижката трагедия Je suis Charlie (Аз съм Шарли) вече се превърна в нещо като търговска марка

По материала работи: Юлиян Атанасов
Лозунгът Je suis Charlie стана стока


Надписът от парижката трагедия Je suis Charlie (Аз съм Шарли) вече се превърна в нещо като търговска марка, която носи приходи, макар и скромнички.
За пръв път лозунгът се появи на 7 януари, буквално само ден след разстрела на 12-те служители от сп. "Шарли ебдо". Негов автор е френският дизайнер и художествен директор на сп. Stylist Йоахим Ронсан (Joachim Roncin). Призивът светкавично се разпространи в интернет, микроблогове, по първите страници на френските издания, сайтове и снимки в социалните мрежи, по витрини на магазини и като значки, пише БГНЕС.
Още на следващия ден след трагедията в мрежата се появиха и многобройни предложения за продажби на тениски, чанти и други вещи и аксесоари, свързани с "Шарли ебдо" и трагедията. Така на сайта amazon.fr една футболна фланелка с надписа Je suis Charlie въвреше от 10 до 27 евро. Сайтът за онлайн търговията eBay предлага шапки с аналогичен надпис за 3,35 долара, автомобилни флагчета за 20 долара на бройка и дори детски лигавчета за 26 долара. С "Аз съм Шарли" се продават и калъфи за джиесеми, шалчета и калъфки за възглавници.

Коментари

Новини Варна