IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
21:26 | 15 януари 2015
Обновен: 09:17 | 15 май 2024

Убиха джихадисти при антитерористична акция в Белгия

Поне три са жертвите при антитерористична операция в белгийския град Вервие

По материала работи: Юлиян Атанасов
Убиха джихадисти при антитерористична акция в Белгия


Поне три са жертвите при антитерористична операция в белгийския град Вервие, югоизточно от Брюксел, недалеч от границите с Германия и Холандия, съобщиха местните медии. Убити са трима джихадисти от арабски произход. Преди седмица те са се завърнали от фронта в Сирия, където са се сражавали на страната на "Ислямска държава" (ИД). При операцията има ранени, но няма загинали сред участвалите полицаи, съобщи Дарик.
Свидетели съобщават за престрелка, продължила десетина минути с автоматично оръжие, както и за взривове. По данни на полицията, тримата джихадисти са били в готовност да нанесат удар в Европа, което се доказвало от подслушани телефонни разговори.
Днес двама белгийски джихадисти, които още са в Сирия, отправиха в интернет от името на ИД и Ал Кайда заплахи за удари в Белгия, Германия, Великобритания и други европейски държави.
Няколко десетки са били "харесванията" на тези съобщения, включително от хора в Белгия.
Местните власти в Брюксел съобщиха, че тази вечер в белгийската столица се извършват претърсвания на много места в града, насочени срещу джихадисти. По-рано тази вечер мъж от африкански произход размаха оръжие в метрото в Брюксел с викове "Аллах е велик", но избяга от полицията и в момента властите го издирват.
Вервие е един от основните центрове, наред с Брюксел и Антверпен, на белгийските джихадисти.
Няколкостотин джихадисти с белгийски паспорти заминаха в последните две години на фронта в Сирия и Ирак, където се бият на страната на "Ислямска държава".

 

Коментари

Новини Варна