IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
08:09 | 16 януари 2015
Обновен: 14:42 | 24 април 2024

Белгийският премиер: Страхът трябва да смени лагера си

Не е потвърдено, че убитите терористи са били свързани с тези в Париж

По материала работи: Златина Добрева
Белгийският премиер: Страхът трябва да смени лагера си

"Страхът трябва да смени лагера си", заяви белгийският премиер Шарл Мишел, цитиран от Франс прес.
Министър-председателят свика снощи кризисна среща в момент, когато полицията продължи антитерористичната си операция, в която двама предполагаеми джихадисти бяха убити, съобщиха белгийски медии, цитирани от Франс прес.
След срещата Мишел потвърди "решимостта на белгийското правителство да се бори срещу тези, които искат да сеят терор", цитиран от своя говорител Фредерик Кодерлие.
Министър-председателят потвърди, че е било дадено началото на голяма операция, която е плод на няколко месеца разследване и работа. Тези акции са били насочени главно срещу младежи, върнали се от зони, в които се водят бойни действия и по-конкретно от Сирия.
В срещата са взели участие министърът на сигурността и вътрешните работи Ян Жамбон, на правосъдието Коен Генс и представители на службите за сигурност, посочи агенция Белга.
На терен полицията приключи основната си операция в град Вервие, където бяха убити двамата предполагаеми джихадисти и бе арестуван мъж при щурм в стара хлебопекарна, съобщи Марсел Симони, служител на местната полиция. Продължават обаче да се извършват претърсвания и обиски, допълни той.
Според белгийската агенция няколко полицаи са влезли въоръжени в жилище, близо до старата пекарна, вероятно за да направят обиск. Водят се операции и в Брюксел според федералната прокуратура, която обаче отрече да е била извършвана полицейска акция в квартал "Андерлехт", както посочиха някои медии.
Убитите джихадисти са се завърнали само преди седмица от Сирия, където са се сражавали за "Ислямска държава". Властите решиха да повишат готовността за действия срещу терористична заплаха до трето, предпоследно ниво. Според съобщения в местните медии, операцията в Белгия е част от общи едновременни действия в седем държави, включително във Великобритания.
Засега не е окончателно потвърдена информацията, че застреляните терористи са били свързани с атентаторите от Париж. При операцията няма жертви сред полицаите, но се съобщава за ранени.
Снощи бе задържан мъж от северноафрикански произход, който заплаши с оръжие и с викове "Аллах е велик" пътници в метрото в Брюксел. Засега се отрича той да е свързан с взетите на прицел при специализираната полицейска операция, информира БТА, цитирана от днес.бг.
По-рано през деня двама белгийски джихадисти, които още са в Сирия, отправиха в интернет от името на ИД и "Ал Кайда" заплахи за удари в Белгия и други европейски държави. Белгия е една от държавите, които участват в международната коалиция, нанасяща удари срещу ИД.

Коментари

Новини Варна