IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Свят
18:54 | 16 януари 2015
Обновен: 17:32 | 21 април 2024

Разследват за корупция шефа на китайското разузнаване

Блюстителят на китайската Комунистическа партия заяви, че Дзиен е заподозрян в „сериозни нарушения“ на закона.

По материала работи: manager
Разследват за корупция шефа на китайското разузнаване

Китайското правителство потвърди, че е започнало разследване срещу шефа на разузнаването – Ма Дзиен – който е заподозрян в корупция.

Блюстителят на китайската Комунистическа партия заяви, че Дзиен е заподозрян в „сериозни нарушения“ на закона.

Шефът на разузнаването е поредният високопоставен политик, разследван от властите за корупционни схеми. Дзиен е заместник министър на китайската държавна сигурност и под неговия взор протичат всички външни и вътрешни контраразузнавателни операции.

Информацията по случая е оскъдна.

Кореспондентът на BBC News в Пекин – Джон Съдуърт – е на мнение, че ще мине доста време преди официални обвинения и дело, но твърди, че и двете са неизбежни.

Информация около разследването изплува за пръв път по-рано този месец, когато южнокитайският вестник Morning Post разкри, че Дзиан е заподозрян в корупция.

През 2012 г., когато пое властта, китайският президент Си Дзинпин се зарече да изкорени корупцията в политическите среди.

Миналата година от управляващата комунистическа партия бе изключен бившият началник на комитета за контрол и управление на държавното имущество при Държавния съвет на Китайската народна република –Дзян Дзъмин.

Той бе обвинен в „сериозни нарушения на дисциплината и китайските закони” и свален от своя пост, защото използвал служебното си положение в полза на лични и чужди интереси.

Източник: BBC News, ФБР.bg

Коментари

Новини Варна