IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Свят
22:28 | 16 януари 2015
Обновен: 16:52 | 26 април 2024

Русия продава на САЩ 60 ракетни двигателя

Докато всички говорят за санкции и ембарго, двете страни въртят милиони

По материала работи: manager
Русия продава на САЩ 60 ракетни двигателя

Русия ще продаде на САЩ 60 ракетни двигателя на стойност един милиард долара, предаде БНР.

Сделката между руската ракетно-космическа корпорация „Енергия” и частната американска компания „Orbital Sciences” предвижда доставката на 60 двигателя „РД-181”, като първите два ще бъдат получени още през юни тази година. 

Договорът предвижда техническо обслужване, огневи изпитания и монтаж на двигателите, предназначени за ракетите „Антарес”.

Този тип носители са за еднократен старт и могат да извеждат товари до 7 тона в ниска околоземна орбита. 

Ракетата е двустепенна, с възможност за добавяне на трета степен. 

Двигателят„РД-181” е разработен специално за ракетите „Антарес”, като неговото използване ще позволи да се доставят значително по-големи по обем товари до Международната космическа сканция. 

През миналата година този тип двигатели бяха успешно използвани при два старта на руските ракети тип „Ангара”.

Миналата година Американският сенат отдели сто милиона долара за разработка на нов ракетен двигател, който трябва да замени руските "РД-180" (производство на "Енергомаш", предназначен за американската ракета-носител Atlas-V - бел.ред). 

Сенаторът Бил Нелсън, който през 1986 г. участва в полет на совалката „Колумбия”, заяви, че Русия създава проблеми на САЩ. Според него, новото устройство ще бъде разработено в течение на пет години.

По-рано Вашингтон обяви, че затяга изискванията за издаване на лиценз за някои високотехнологични компании, изнасящи за Русия техника с възможна военна употреба. 

В отговор в средата на май Москва заплаши, че ще забрани на САЩ да използват произведени в Русия ракетни двигатели за военни цели и заплаши да спре функционирането на GPS системата на своя територия.

Коментари

Новини Варна