IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
11:57 | 17 януари 2015
Обновен: 17:42 | 21 април 2024

Джихадист в Гърция ръководил спрените атентати в Белгия

Мъжът давал указания по телефона на двамата братя, застреляни от полицията

По материала работи: Златина Добрева
Джихадист в Гърция ръководил спрените атентати в Белгия

Предотвратените в четвъртък вечер атентати в Белгия са били подготвяни от двамата братя, застреляни при операцията на специалните полицейски сили във Вервие, съобщават днес местните медии.
Уточнява се, че подготовката на атентатите била планирана, поръчана и платена от жител на Брюксел, завърнал се наскоро от Сирия, който се установил в Гърция.
Според източници от следствието е установено, че мъжът на 27 години направлявал двамата братя по телефона. Уточнява се, че засега Гърция е отказала сътрудничество по случая.
Белгийските медии цитират информация на американската телевизия Си Ен Ен, която се позовава на разузнавателни данни на европейски и близкоизточни служби и според която в Европа има двайсетина спящи терористични клетки, готови да ударят в Белгия, Холандия и Германия.
Белгийският национален експерт по въпросите на тероризма Клод Монике изрази съмнение в тази информация и предложи, ако телевизията знае това, да даде адресите на тези клетки, за да може те да бъдат поразени, както се случи във Вервие преди ден.
От кабинета на премиера Шарл Мишел съобщиха, че от днес 300 военни ще бъдат разположени в Брюксел, Антверпен и Вервие, за да подкрепят действията на полицията в опазването на обществения ред. Решението за това бе взето вчера, след като нивото за готовност при действия срещу терористични нападения бе повишено до предпоследна степен.
Медиите отбелязват, че подобно равнище на готовност и заплаха от терор не е било обявявано от времената на атентатите на крайно левите белгийски Комунистически бойни клетки, просъществували от 1983 до 1985 година. В онези години цел на марксистко-ленинистките партизани са интересите, представляващи "капитализма, белгийската държава и американския империализъм".
През 1988 г. трима заговорници са осъдени на доживотен затвор. Доколкото разследването на предотвратените онзи ден атентати установи, че цел са били полицаи и полицейски участъци, днес полицейски служител свидетелства пред репортери, че достъпът до управленията е твърде свободен. Заради неработещите електронни системи за допуск все още е възможно, който и да е да влезе в дадено управление и да стигне безпрепятствено до шкафовете с униформите и оръжието. Свидетелят допълва, че от началото на тази година заради ограничения в бюджета са отпаднали редовните стрелкови учения на полицаите. По неговите думи заради страх от изтичане на информация ръководството на МВР е ограничило до крайност информираността на полицаите и те научават основни сведения за оперативната обстановка от медиите.
В друга публикация днес се посочва, че броят на дознанията в Белгия по случаи, свързани с тероризъм, се е увеличил над два пъти от 2012 до 2013 г. Преди три години в страната са се водили 60 такива преписки, докато следващата година броят им е достигнал 150, показват данните от официален доклад, чието оповестяване предстои.
Нито едно от тези следствия досега не е било предадено на съда, пише БТА, цитирана от днес.бг. В основната си част случаите се отнасят за заминали на джихад в Сирия и Ирак. През 2013 г. Белгия е експулсирала 10 чужденци, заподозрени в тероризъм.

Коментари

Новини Варна