IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Свят
13:14 | 17 януари 2015
Обновен: 17:43 | 21 април 2024

Атентаторът Кулибали завел петима души в Испания

От там трябвало да се качат на самолет за Турция

По материала работи: Златина Добрева
Атентаторът Кулибали завел петима души в Испания

Френският терорист Амеди Кулибали, един от извършителите на кървавите атентати в Париж миналата седмица, е отвел в началото на януари петима души в Мадрид, за да се качат оттам на самолет за Турция, предаде Франс прес, като се позова на испански източник.
Освен съпругата му Хаят Бумедиен, останалите са братята Мехди и Мохамед Белхусин, известни на френските власти във връзка с афера за изпращане на джихадисти за Афганистан и Пакистан в началото на 21 век, както и съпругата и синът на Мохамед Белхусин.
Петимата отлетели от мадридското летище Барахас за Истанбул на 2 януари, а билетите за полета били купени по интернет.
Мохамед Белхусин, който е на 27 години, беше осъден заради изпращането на джихадисти в Афганистан на две години затвор, от които една условно. Той излезе от затвора през юни 2014 г.
Според испанския в. "Мундо" петимата гореспоменати са пътували на две групи от Мадрид за Истанбул. Първо в Истанбул са пристигнали Бумедиен и Мехди Белхусин, а после Мохамед и семейството му.
Петимата не са провеждали телефонни разговори в Испания, нито пък са нощували в хотели.
Тези разкрития са важни за разследващите, които се опитват да установят дали в Испания има терористична клетка, свързана с Кулибали. Според Турция Хаят Бумедиен е вече в Сирия. Тя е преминала там още на 8 януари, пишат БТА и dnes.bg.

Коментари

Новини Варна