IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
13:28 | 19 януари 2015
Обновен: 03:52 | 13 май 2024

Британският Уорън Бъфет трупа милиони от уран и руски купони

Бизнес империята му включва хотелски вериги, банки, природни резервати и онлайн залагания

По материала работи: Лиляна Трънкова
Британският Уорън Бъфет трупа милиони от уран и руски купони

Наричат го британския Уорън Бъфет. През последните 30 години Джим Мелън е известен с невероятния си предприемачески нюх, с който е построил цяла бизнес империя, включваща хотелски вериги, банки, природни резервати и онлайн залагания. Години наред Джим е в първите 10 процента на списъка на богаташите, съставян от в. “Таймс”.

57-годишният Джим Мелън в момента може да се похвали със състояние от 1,287 мрлд. долара. Натрупва парите си, като инвестира много умело в зараждащи се пазари по света и най-вече в Русия.

Мелън е признат от колегите си в бранша за визионер с безпогрешен усет за новите глобални тенденции. Освен бизнесмен той е съавтор на поредица от книги, в които излага възгледите си. Една от най-известните е “Събудете се! Оцелявайте и просперирайте в наближаващия икономически водовъртеж”, публикувана през 2005 г. В нея излага възгледите си за това, че биофермерството е един от потенциалните фактори, които могат да променят света и да предоставят на инвеститорите възможността да генерират нови приходи.

Мелън завършва докторска степен по политика, философия и икономика в “Оксфорд”. Спомня си, че когато напуснал университета, му предложили работа в 6 различни сфери. Той се съгласил да започне стаж в Хонконг като фондов мениджър в компанията “Джи Ти мениджмънт”. По това време британецът имал само слаба идея как се работи с акции на борсата.

Когато бил на 24 години, първият му шеф в компанията бил уволнен . Задно с него младият Джим основал бизнес за мениджмънт на фондове - “Торнтън мениджмънт”. След 4 години компанията им, в която участвали още двама негови приятели, била продадена за 37 млн. долара.

“Когато станах на 28 години, вече бях милионер. Със сигурност обаче не ми и минаваше през ума да забавя темпото”, разказва той в интервю за в. “Файненшъл таймс”. Смята, че е имал невероятен късмет в кариерата си, защото моментът, в който е започнал, бил в средата на 80-те години - велико време за зараждащите се икономики в Азия. Джим оценява себе си като “опортюнистичен плагиат”, който реализира идеи, събирани от огромното количество литература, която изчита.

През 1994 г. Джим и колегите му откриват пазара в Русия и точно там правят големия си удар. Джим прочита някъде, че руснаците приватизират предприятията си и раздават на всеки възрастен сертификати, които на практика са дял от постсъветското държавно имущество. Тогава се раздържавяват всякакви предприятия - от местни фризьорски салони до големи петролни и газови компании. На руснаците раздават хартиени документи, които после те могат да използват при наддаването на търг за всяко едно предприятие. С тях може да се търгува и да ги продават на чужденци. По това време средният руснак не смята, че този купон струва повече от една бутилка водка.

Джим Мелън и колегите му първо пристигат във Владивосток, а оттам отиват в Москва. Разполагат с 2 милиона долара собствен капитал. Джим наема двама бодигардове и отива на зеленчуковия пазар, където лелите продават купища такива хартийки, по 25 долара всяка.

Купуват цяла торба с тези “купони” и дават 80 хиляди от тях на брокер, който да играе в различните разпродажби, организирани от централното правителство.

След 4 или пет седмици Джим получава факс от колегата си Джейн Сутклиф, който му съобщава, че купоните на стойност 2 млн. долара вече струват 17 милиона. Пита какво да правят. “Продавай”, казва му Джим. Тогава правят големия си удар в Русия и оттогава компанията им “Шарлеман капитал” тръгва нагоре.

Самият Джим Мелън смята, че е постигнал най-големия си успех, когато през 2007 г. инвестирал в UraMin, държавна компания, свързана с уранодобива. “За две години активите ѝ скочиха от 100 хиляди долара на 2,5 млрд. Това никога не се повтори. Ние не спечелихме тези 2,5 млрд., тъй като компанията беше държавна, но направихме изключително успешна инвестиция в нея”, разказва Джим Мелън пред в. “Дейли мейл”. От тази инвестиция той печели 37 милиона долара.

Мелън се занимава с уранодобив в продължение на 10 години. За разнообразие решава да инвестира в нещо друго и влага пари в недвижимо имущество в Германия. Това обаче се оказва грешка. Мелън има доста акции в компанията Speymill, която се занимава с имоти и притежава почти 50 000 апартамента в Берлин. Компанията обаче е ударена сериозно от финансовата криза, обхванала цяла Европа, и Мелън губи милиони. Все още голяма част от парите на милиардера са свързани с имущество в Германия.

Сега обаче Мелън вече е обърнал поглед в друга посока. Решил е в бъдеще да инвестира в технологии и природни науки. Написал е и книга по този въпрос със свой колега - “Бързо напред”, в която описва състоянието на индустрията, технологиите и демографската ситуация по света. Мелън изследва тези въпроси още от университета и на тази тема може да говори с часове. Смята, че днешните деца ще живеят до 120-годишна възраст и след 15 години вече ще има напълно безопасни автоматични коли без шофьори, които ще са навсякъде.

Мелън има 386 000 последователи в туитър. Смята, че компании като “Гугъл” и “Амазон” изкупуват малките обещаващи фирми, така че по-добре инвестирайте в гигантите, съветва той.

Мелън обича да си угажда. За това има частен самолет, с който пътува удобно из цяла Европа. Инвестирал е за кеф и в моден пъб в Нотинг Хил в Лондон. Милиардерът обича да инвестира в картини.

Може да даде 1 или 2 млн. долара за платно, ако наистина му харесва. А коя е най-високата цена за бутилка вино, която е платил? “Редовно давам по 100 лири за бутилка червено бургундско вино в ресторант, и то без повод”, признава Джим.

За Мелън наистина може да се каже, че е гражданин на света. Основният му дом е на о. Ман - остров държава в Ирландско море между Великобритания и Ирландия. Той не е част от Обединеното кралство и жителите му не плащат данък печалба. Мелън има жилища на много места, включително и в Брюксел. Когато е в Лондон, прекарва времето си в срещи в едно любимо интернет кафене в центъра.

Всъщност той изобщо не приема определението, че е британският Уорън Бъфет. “Това са глупости. По-млад съм от него и имам само част от богатството му. Има и още една разлика - искам да се наслаждавам на това, което имам. Не бих искал да прекарам целия си живот, като пия черешова кокакола и живея в същата къща, която съм купил през 50-те години на миналия век”, обяснява милиардерът пред “Дейли мейл”, а после става и тръгва за летището на път за Тайланд./"24 часа"

Коментари

Новини Варна