IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
21:24 | 19 януари 2015
Обновен: 04:18 | 13 май 2024

Земята е все по-близо до необратими промени

„Отправяме се към и отвъд биофизичните граници на човешката цивилизация”, заяви съавторът на изследването Стив Карпентър

По материала работи: manager
Земята е все по-близо до необратими промени

Земята се отправя към „опасна зона”, след като човечеството премина четири от деветте фази свързани с околнaта среда, така наречените планетарни граници, приближавайки се до потенциално „необратими промени”, според ново изследване, публикувано в сп. Science.

Комбинация от фактори, сред които изменението на климата, промените в земеделските модели и други дейности, които причиняват биологични и химични промени в природата, дължащи се на употребата на торове са ни приближили до „опасната зона”, от която няма връщане назад, твърди проучването.

„Отправяме се към и отвъд биофизичните граници на човешката цивилизация”, заяви съавторът на изследването Стив Карпентър, директор на Университета на Центъра Уинсконсин-Медисън за Лимнология, цитиран в сайта на университета.

Проведено от 18 водещи експерти в своите области, проучването, озаглавено „Планетарни граници: Направлявайки човешкото развитие на променяща се планета”, посочва, че човешката дейност променя функциите на планетата, дестабилизирайки сложните взаимодействия между хората, океаните, сушата, атмосферата.

„За първи път в историята на човечеството, ние трябва да се справим с риск от дестабилизация”, заяви един от авторите на изследването, професор Джон Роксторм от Стокхолмския университет, пред Фондацията Томсън Ройтерс. Неговият колега, професор Уил Щефен, вярва, че „след определена граница, намаляването на емисиите на парникови газове, загубата на биологичното разнообразие или промени в земеползването могат да не се възстановят или да засилят тенденциите за деградация на системата на Земята, което би имало потенциално катастрофални последици.”

Докладът се базира на идеята за девет „граници”, която възникна през 2009 г. Всяка фаза са границите, в които човечеството може да живее устойчиво и начините как би могло да се случва това.

Всяка фаза е маркирана от необратима промяна в нашата околна среда и след като бъде достигната, тя е следвана от период, в който човечеството може да въздейства положително или да остави нещата да се развият в още по-отрицателна форма. И „като се има предвид темпа на промяна, вече не можем да изключим възможността да достигнем критични повратни точки, които могат рязко и необратимо да променят условията на живот на Земята”, се казва в доклада.

Още през септември, доклад на WWF заяви, че Земята е преминала три от деветте идентифицирани „планетарни граници”, което се описва като „потенциално катастрофални промени в живота, такъв, какъвто го познаваме”, включително биологичното разнообразие, нивата на въглероден диоксид и азотните замърсявания от торове.

Учените смятат, че промените в климата са на върха на този списък с планетарни граници.

„Ние сме на етап, в който можем да видим резки и необратими промени, дължащи се на изменението на климата”, споделя Роксторм, като се позовава на опасността от разтапянето на арктическите ледове, което ще освободи голямо количество парникови газове.

Според проучването, нашата планета била в „забележително стабилно състояние” в продължение на почти 12 000 години. Това обаче се променило приблизително преди 100 години, според Карпентър, който казва, че „всичко, което е важно за цивилизацията” е станало по време на точно този период  – от селското стопанство до индустриалната революция.

Документът ще бъде обсъден по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария през следващата седмица. Проучването ще бъде включено в предстоящата глобална стратегия на ООН през септември, когато настоящите цели за хилядолетието изтичат.

Източник: Russia Today, ФБР.bg 

Коментари

Новини Варна