IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
16:26 | 23 януари 2015
Обновен: 21:09 | 21 април 2024

Путин: Виновните за жертвите в Украйна са в Киев

През последните девет дни в Източна Украйна са загинали 262-ма души

По материала работи: Златина Добрева
Путин: Виновните за жертвите в Украйна са в Киев

Руският президент Владимир Путин заяви, че е предложил писмено на украинския си колега Петро Порошенко да изтегли армията на линията, която според Киев съответства на споразуменията от Минск, предаде ТАСС.
На заседание на националния Съвет за сигурност президентът на Русия информира членовете му, че през нощта срещу 16 януари писал на Порошенко да изтегли тежкото въоръжение, тоест артилерията и ракетните установки, "на такова разстояние, от което ще бъде невъзможно да се нанасят поражения на населени пунктове".
Руският президент обясни, че предложението се отнасяло за линия, която "самите киевски власти смятат за справедлива и съответстваща на договореностите от Минск", като призна, че "там има един спорен участък". От украинска страна не е последвал никакъв "разбираем отговор" на руското предложение, а са последвали "обратни действия“, посочи той.
Путин заяви, че отговорност за гибелта на хора в Украйна носят хората, които "издават престъпни заповеди", като същевременно издигат "пропагандни лозунги", че се стремят към мир.
Путин каза, че в резултат на заповедта на Киев за започване на пълномащабни бойни действия десетки хора са убити и ранени. „При това не само сред военнослужещите от двете страни, но и което е още по-трагично – загинали има сред мирното население: това са деца, старци, жени“, каза руският президент.
По думите му в зоната на конфликта се използват артилерия, системи за залпов огън, авиация, „при това безразборно, направо срещу гъстонаселени райони“.
„И всичко това се случва под акомпанимента на пропагандистките лозунги за стремеж към мир и в търсене на отговорни. Отговорни са онези, които издават тези престъпни заповеди. Хората, които правят това, трябва да знаят, че не съществува никакъв друг начин за разрешаване на подобни конфликти освен мирни преговори и средства с политически характер“, подчерта Путин.
Той изрази увереност, че здравият разум от страна на официалния Киев ще възтържествува и че конфликтът може да бъде решен само с политически, а не с военни средства. На заседанието на руския Съвет за сигурност имаше минута мълчание в памет на загиналите в Източна Украйна, предаде ТАСС.
По-рано днес ООН съобщи, че през последните девет дни в Източна Украйна са загинали 262-ма души и окачестви този период като най-кръвопролитния от сключването на примирието през септември м. г., предаде Ройтерс.
Агенцията припомня, че тази седмица Порошенко заяви, че в Украйна има 9000 руски войници и определи това като агресия, пише БТА, цитирана от dnes.bg.

Коментари

Новини Варна