IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
13:13 | 29 януари 2015
Обновен: 09:26 | 15 май 2024

Горбачов: „Студена война“ вече открито се води

Може да стане и гореща

По материала работи: Златина Добрева
Горбачов: „Студена война“ вече открито се води

САЩ вече са въвлекли Русия в „студена война“ и не е изключено те да „рискуват“ и да направят по-нататъшни стъпки към реална война, смята бившият президент на СССР Михаил Горбачов.
„Сега се чува и от Америка, и от ЕС само за санкции по отношение на Русия. Съвсем ли са си изгубили главата? Америка изобщо „се е заблудила в джунглата“ и ни влече и нас натам“, каза Горбачов за Интерфакс.
„А ако трябва да наричаме нещата със собствените им имена, то тя /Америка/ вече ни е въвлякла в нова „студена война“, опитвайки се открито да реализира генералната си идея за триумфаторство“, посочи политикът.
„А къде ще ни отведе всички нас това? „Студена война“ вече открито се води. И какво по-нататък? За съжаление, вече не мога твърдо да кажа, че „студената война“ няма да доведе до „гореща“. Боя се, че те могат да рискуват“, каза Горбачов.
Той отбеляза, че положението в САЩ и ЕС не е никак просто: „Част от страните от Европа живеят добре, а останалите – не толкова добре, а и зависимостта от САЩ е прекалено голяма, включително и на Германия“.
В началото на януари Горбачов заяви, че съществува заплаха от пълномащабна война в Европа, свързана с украинската криза. Мнението си той заяви пред „Шпигел“. Политикът призова Германия да не се намесва в ситуацията около Украйна.
През декември 2014 г. Горбачов посъветва Русия и САЩ да проведат среща на високо равнище за „размразяване“ на отношенията. Месец преди това той призова САЩ и ЕС да се вслушат в думите на руския президент Владимир Путин, който сравни политиката на Вашингтон на международната арена с поведението на новобогаташ, „който изведнъж се е сдобил с огромно богатство: световно лидерство“.
dnes.bg

Коментари

Новини Варна