IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
15:09 | 31 януари 2015
Обновен: 02:37 | 19 май 2024

Новият президент на Италия е Серджо Матарела

Конституционният съдия е с благ характер, но изтъкан от стоманени нишки

По материала работи: Златина Добрева
Новият президент на Италия е Серджо Матарела

Конституционният съдия Серджо Матарела събра необходимите 505 гласа. По този начин той бе избран за президент на Италианската република, предаде АФП.
Със събирането на нужните гласове депутатите посрещнаха избирането на Матарела с бурни аплодисменти, съобщи "Фокус", като се позова на РИА Новости.
Държавният глава на Италия се избира с тайно гласуване от парламента (депутати и сенатори) и от представителите на областите. Неговият мандат е 7 г.
Кандидатурата на новия държаван глава беше издигната от Демократическа партия. Той заменя на поста Джорджо Наполитано, който подаде оставка преди около 2 седмици.

 

Матарела е роден на 23 юли 1941 г. в Палермо, където получава висше юридическо образование, а по-късно преподава парламентарно право в местния университет.
Той е потомствен християндемократ. Баща му Бернардо Матарела е един от първите участници в движението за създаване на Християндемократическата партия (ХДП) в периода на Втората световна война, депутат в първия републикански парламент на Италия и министър, който лансира през 1958 г. идеята за създаване на парламентарна комисия за разследване на дейността на мафията.
Серджо Матарела се формира политически в редиците на младежкото католическо движение. Членува последователно в ХДП (до нейното саморазпускане през 1994 г.), в Народната партия (1994-2002 г.) и в партията "Демокрация и свобода - Маргарита" (2002-2007 г.), а от 2007 година е в Демократическата партия (ДП), която сега е оглавявана от премиера Матео Ренци.
От 1983 до 2008 г. е депутат в парламента. Бил е заместник министър-председател и три пъти министър, съответно на връзките с парламента, на образованието и на отбраната. От 2011 г. е съдия в Конституционния съд.
По стечение на обстоятелствата от една година Серджо Матарела живее точно срещу президентския дворец "Куиринале" в Рим. Обитава малък апартамент, предназначен за конституционни съдии, в който се премести след смъртта на съпругата му Мариза. Обстановката е спартанска, апартаментът е претъпкан с книги и канцеларски папки и според очевидци е силно отоплен заради пословичната зиморничавост на неговия обитател.
В дните на парламентарното гласуване за избора на президент Серджо Матарела се беше самоизолирал от околния свят и "вечната" му секретарка госпожа Леандра не отговаряше на телефона. Дори отказа да присъства на коктейла, даден от приятеля му Франческо Мария Греко по случай оттеглянето му от поста посланик на Италия при Светия престол. Хората от най-близкото му обкръжение, с които бе възможно да се контактува, категорично отказваха да говорят на тема "Матарела за президент". Накрая един от тях се реши да проговори, след като получи уверения за анонимност. Според него реакцията на Матарела била: "Кой, аз да стана президент? Въобще не горя от нетърпение. Ако ме поканят да заема този пост, ще бъде огромна чест. Все пак сегашната ми работа на съдия изключително много ми харесва".
Всички биографии на Серджо Матарела започват с политическата кариера на баща му, посочва БТА. Неизменно следва описание на трагедията от 6 януари 1980 г. На този ден неговият по-голям брат Пиерсанти Матарела, който по онова време е губернатор на областта Сицилия, излиза от дома си и се качва в колата заедно със съпругата си и техния син, за да отидат на църква. Наемен убиец на мафията го прострелва с пистолет през прозореца на автомобила.
Племенникът вика чичо си Серджо и той пръв слиза на улицата, отваря колата и се опитва да окаже помощ на брат си. Очевидци наблюдават сцената безмълвни. Линейката се бави и патрулна кола с двама полицаи се отправя към болницата, на задната седалка Серджо държи тялото на брат си, който издъхва в ръцете му. През целия ден разговаря със следователите, облечен в напоения с кръвта на брат му пуловер.
През 1995 г. процесът за убийството на Пиерсанти Матарела завърши с доживотни присъди за седем боса на "Коза ностра" - Салваторе (Тото) Рийна, Микеле Греко, Бернардо Бруска, Бернардо Провенцано, Джузепе Кало, Франческо Мадония и Нене Джерачи.
Едва на трето място в биографиите се поместват данни за характера на Серджо Матарела: говори тихо, зиме и лете е облечен в сиво, мрази интервюта, телевизионни камери, политически шум и полемики. Онези, които го познават отблизо, го описват като човек с благ характер, но предупреждават: "Внимавайте, отвътре е изтъкан от стоманени нишки!".
Доказателство за това е първият му сблъсък със Силвио Берлускони. През 1990 г. Матарела подаде оставка като министър на образованието в знак на протест срещу действията на тогавашния премиер Джулио Андреоти, който поиска вот на доверие, за да узакони телевизионната мрежа "Медиасет" на Берлускони. Оттогава телевизионният магнат го смята за свой "генетичен враг".
Серджо Матарела има дъщеря и двама синове. По времето, когато бе главен редактор на партийния орган на ХДП вестник "Пополо", обичал да играе с журналистите на германската игра "Риск", в която се симулират въоръжени конфликти и трябва да се постигат стратегически цели. Не може да плува, но е добър познавач на футбола, привърженик на отбора на "Палермо" със скрити симпатии към "Интер".

Коментари

Новини Варна