IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
17:15 | 9 май 2019
Обновен: 03:33 | 25 април 2024

Задължават монахините да докладват при съмнения за сексуални злоупотреби

Папа Франциск въведе радикални промени в законодателството на Католическата църква

По материала работи: Слав Велев
Задължават монахините да докладват при съмнения за сексуални злоупотреби

Папа Франциск въведе радикални промени в законодателството на Католическата църква, които вменяват отговорност на епископите за сексуални злоупотреби или тяхното прикриване, и правят задължително докладването на такива случаи, като позволяват на всеки при необходимост да се оплаче директно на Ватикана, предадоха Ройтерс и ДПА.

 

Ако свещеник, монах или монахиня "забележи или има основателни причини да смята, че е извършено сексуално престъпление, този човек е длъжен да докладва незабавно", обяви папа Франциск в новия папски документ.

 

 

Това включва подаване на информация за всеки, който не е докладвал за сексуална злоупотреба или не е наказал виновниците.

 

Престъпленията, установени при изповед, са изключени от новия закон.

 

Папският декрет, който обхваща злоупотреби както с деца, така и с възрастни, задължава също всяка католическа епархия в света да изгради проста и достъпна система за докладване и насърчава местните църкви да използват съдебно-медицински експерти при разследванията, посочва Ройтерс.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна