IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Свят
10:30 | 9 февруари 2015
Обновен: 12:32 | 28 февруари 2024

В Египет откриха две мумии, плавали по канализация

Вероятно били намерени от иманяри

По материала работи: Лиляна Трънкова
В Египет откриха две мумии, плавали по канализация

Две египетски мумии бяха открити да плават в селска канализация близо до град Миня, пише БиБиСи.

Мумиите, все още бинтовани и в саркофази, са открити от полицията в село в близост до град Миня, на около 240 км от столицата Кайро.

Учените смятат, че мумиите датират от гръцко-римската епоха, от 332 г. пр.н.е. до 395 г. след Христа. Изследването на телата ще бъде трудно, тъй като не са съхранявани добре и е останало сравнително малко от тях. „Въпреки че ковчезите са украсени цветно и богато, няма следи от египетски надписи или йероглифи“, съобщава в изявление министерството на антиките.

Намерен е и трети саркофаг, но той бил празен.

Как точно мумиите са стигнали до селото, все още не е ясно, но представител на министерството твърди, че вероятно са открити от хора, извършили незаконни разкопки. За да прикрият следите си, вероятно хората са пуснали саркофазите по канала.

В Египет има строги ограничения върху разкопките. През октомври миналата година бяха арестувани седем души в Гиза, които откриха останки на древен храм след незаконни разкопки.

Предстои експертите да реставрират саркофазите и мумиите и те да бъдат изложени в музей.

Коментари

Новини Варна