IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
16:54 | 8 юни 2019
Обновен: 17:34 | 17 април 2024

Шистовият газ може да промени енергийната карта на Европа

Вашингтон изнася не просто енергия, а „енергийна сигурност“, посочва Том Пейл, бивш съветник на американския президент Доналд Тръмп

По материала работи: Пламен Янков
Шистовият газ може да промени енергийната карта на Европа

Шистовият газ е причината САЩ да се превърнат в най-голямата енергийна сила в света, изпреварвайки основните си конкуренти Саудитска Арабия и Русия, а транспортирането на ресурса е в състояние да промени енергийната карта дори на Европа. Това смята Том Пейл, ръководител на неправителствения Институт за енергийни изследвания във Вашингтон и бивш съветник на американския президент Доналд Тръмп. Той коментира темата за енергетиката в предаването „Светът е бизнес“ в ефира на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.
 

Според него България се опитва да създава нови възможности за снабдяване от различни места.
 

„Шистовият газ може да промени енергийната карта на Европа, изтиквайки Русия в страни. България се опитва да създава нови възможности и да доставя ресурси от различни места, както каза и българският министър“ на енергетиката Теменужка Петкова.
 

Американският държавен глава Доналд Тръмп е отговорен за развитието на този сектор, според Пейл. Той позволи на американските производители да добиват енергийните ресурси на страната и да изграждат трасета, по които да ги търгуват.
 

Според него Вашингто изнася не просто енергия, а „енергийна сигурност“. „Изнасяме енергия – това е простата тайна на САЩ. Бих искал да кажа, че не просто изнасяме енергия, а изнасяме енергийна сигурност“.


Четете още: Иран: Новите санкции на САЩ разкриха празнотата на исканията на Тръмп за преговори
 

Коментари

Новини Варна