IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
21:03 | 9 февруари 2015
Обновен: 23:54 | 23 април 2024

Новите санкции срещу Русия одобрени, но отложени

Проведе се заседание на Съвет „Външни работи“ в ЕС

По материала работи: Борис Проданов
Новите санкции срещу Русия одобрени, но отложени

Министрите на външните работи на Европейския съюз одобриха новите санкции срещу Русия, но въвеждането им засега е отложено.


Това съобщиха от МВнР след участието на външния министър Даниел Митов в редовното заседание на Съвет „Външни работи“, което се проведе днес в Брюксел. В отговор на ескалацията на напрежението в Източна Украйна и в изпълнение на решенията от 29 януари 2015 г.

 

Съветът одобри с единодушие включването на нови имена и образувания в списъка с ограничителни мерки, свързани с действия, които подкопават или заплашват териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Отчитайки протичащите в момента дипломатически усилия, бе постигнато съгласие решението да влезе в сила на 16 февруари 2015 г.


Едновременно с това министрите изразиха подкрепа за инициативата на канцлера Меркел и на френския президент Оланд за спиране на военните действия в Източна Украйна и намиране на всеобхватно разрешение на конфликта чрез дипломатически усилия. „Надяваме се, че ще бъде намерено мирно решение на кризата на преговорите в Минск през следващата седмица. Трябва да спрат да умират хора“, заяви българският външен министър.


Противодействието на тероризма бе друга водеща тема в дневния ред. Министрите се обединиха около необходимостта от утвърждаване на борбата с тероризма като важен елемент от Общата външна политика и политика за сигурност на ЕС. Ще бъде засилен диалогът и сътрудничеството за противодействие на тероризма и радикализацията с ключови партньори от Северна Африка и Близкия изток, като за целта се предвижда изпращането на експерти по сигурността в делегациите на ЕС в някои от тези държави. Подчертана бе необходимостта от приемане на всеобхватна стратегия за Сирия, Ирак и заплахата от ИДИЛ/Даеш.


Специално внимание ще бъде отделено на мерките за справяне с феномена на чуждестранните терористични бойци в най-засегнатите страни, включително в Западните Балкани. Потвърдена бе подкрепата за Йемен в борбата срещу терористичната заплаха. Обсъдени бяха и мерки за противодействие на терористичната групировка Боко Харам.


Министрите обсъдиха и кризата в Либия, която представлява заплаха за сигурността на ЕС и допринася за засилването на миграционния натиск. Изразена бе пълна подкрепа за усилията на специалния пратеник на ГС на ООН Бернардино Леон за намиране на политически изход на провеждащите се в Женева преговори и сформиране на приобщаващо правителство на националното единство.

 

Коментари

Новини Варна