IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Свят
21:00 | 13 февруари 2015
Обновен: 22:27 | 22 април 2024

Бой, като за последно преди примирието

Киев се отметна от договорката за амнистия и промени в конституцията

По материала работи: Слав Велев
Бой, като за последно преди примирието

По-малко от 48 часа преди влизане в сила на договореното в Минск примирие боевете в Източна Украйна продължават с пълна сила, пише "Стандарт". За последното денонощие са загинали най-малко 20 души, предаде Ройтерс. Междувременно от Киев дойдоха сигнали, че няма да бъдат спазени някои от постигнатите договорености, а президентът Петро Порошенко заяви, че мирът все още е далеч.

Десет цивилни са загинали, а 19 ранени при артилерийски обстрел на градовете Донецк, Горловка и Луганск, обявиха опълченците. Сред тях има и три деца, каза представителят на министерството на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република Едуард Басурин. Той обвини за нападенията украинската армия. Губернаторът на Луганска област Генадий Москал разкри, че двама души са загинали, а шестима ранени, след като артилерийски снаряди улучили кафене в град Щастие. Военният говорител на Киев Владислав Селезньов пък съобщи за 8 военни, загинали при обстрели и в бой, както и за 34 ранени.

Най-ожесточени сражения се водят в Дебалцево, където обкръжената украинска армия прави последен опит да си върне града, съобщи Би Би Си. "Опълченците продължават да трупат сили в основните места. Най-напрегнато е край Дебалцево", разкри военният говорител Андрий Лисенко. "Ще удържаме позициите си до началото на примирието, а също така ще отвръщаме на огъня при необходимост", добави той.

Украинският президент Петро Порошенко призна в петък, ден след сключването на новото споразумение за прекратяване на огъня, че страната му все още е далеч от мира. "Не искам никой да има каквито и да било илюзии и аз не съм виждал толкова наивен човек: все още сме на много дълъг път от мира", подчерта Порошенко, цитиран от Ройтерс. Той отбеляза, че никой не вярва, че клаузите на споразумението ще бъдат спазвани стриктно, и добави, че няма никакви гаранции за изпълнението на постигнатите договорки. "Украинската страна ще изпълни своите ангажименти по споразумението, никой не се съмнява в това", увери Порошенко. Киев има за цел да си върне контрола над Донецка и Луганска област, каза пък премиерът Арсений Яценюк, цитиран от ТАСС. Той подчерта, че правителството и президентът няма да направят никакви отстъпки, които биха подкопали суверенитета, териториалната цялост и независимостта на страната. Яценюк наблегна и на важното значение на възстановяването на контрола на украинските власти над цялата граница с Русия, което определи като ключово условие от Минското споразумение.

Вчера стана ясно, че Киев не възнамерява да изпълни два важни елемента от договорките в Минск - за амнистията и за провеждането на конституционна реформа. Амнистията няма да се отнася до лидерите на т.нар. Донецка и Луганска народна република, заяви в Киев министърът на външните работи Павло Климкин. Пред парламента той обясни, че този процес ще е в рамките на закона, приет от Върховната Рада за специалния статут на част от Източна Украйна. Запитан дали ще има указ на президента за помилване лидерът на опълченците Климкин отвърна: "Отговорът е много прост - не". Пред "Интерфакс" лидерът на ЛНР Владислав Дейнего коментира, че това е опит на Киев да се отметне от изпълнение на току-що договореното в Минск. Климко също така отбеляза, че Украйна не е поемала никакво обещание за внасяне на конкретни изменения в конституцията на страната. Според министъра в споразумението от Минск е отбелязано, че въпросът за децентрализацията ще се обсъжда само в рамките на конституционната реформа и "нищо повече".

Украйна пред финансов колапс

Украинската икономика и националната валута са пред срив заради продължаващия конфликт. Експерти предупреждават, че ако Западът не окаже спешна помощ на украинската икономика, страната ще изпадне във финансов колапс.
Украинската гривна девалвира драстично, като стана една от най-бързо обезценяващите се валути в света. Преди няколко дни стана ясно, че МВФ ще отпусне 40 млрд. долара на Киев. Днес пък дойде новината, че Световната банка ще отпусне на Украйна през 2015 г. 2 млрд. долара под формата на помощи, предаде Ройтерс. Президентът на банката Джим Йонг Ким заявява, че средствата ще бъдат предназначени за оказване на помощ на бедното население, провеждането на реформи и борба с корупцията.

ЕС с нови санкции, ако мирът пропадне

Нормандската четворка се събира отново при нужда

ЕС може да наложи допълнителни санкции срещу Русия, ако постигнатото споразумение за прекратяване на огъня в Украйна не бъде напълно прилагано, предаде Ройтерс. Лидерите от ЕС поискаха ЕК да подготви по-нататъшни санкции, в случай че примирието не се спазва, заяви германският канцлер Ангела Меркел. "Ако всичко върви добре, ние с радост ще следим процеса по прилагане на новите договорености за Украйна. Ако нещата се усложнят, не изключваме по-нататъшни санкции", заяви Меркел. Тя потвърди, че одобрените неотдавна санкции по отношение на 19 физически и девет юридически лица, сред които от Русия, ще влязат в сила от 16 февруари. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също заяви, че ЕС е готов да предприеме по-нататъшни мерки срещу Русия, ако постигнатото в Минск мирно споразумение за Украйна не се спазва. На пресконференция в Брюксел Туск каза, че на срещата на върха на ЕС не са били обсъждани нови санкции срещу Русия, но и че не е било взето решение за отлагане на разширяването на списъка със санкционираните лица.

Лидерите на страните от Нормандската четворка ще обсъдят следващата седмица по телефона началото на изпълнението на договореностите за прекратяване на огъня в Украйна, каза френският президент Франсоа Оланд. "Ние предвиждаме редица действия за контрол на изпълнението на договореностите от Минск. По-конкретно, при положение че примирието влезе в сила в полунощ в неделя, в бъдеще през следващата седмица трябва да се проведе обсъждане по телефона във формат "нормандска четворка" за изпълнение на условията за прекратяване на огъня. Това ще ни позволи заедно да определим дали се изпълняват договореностите", каза Оланд. Той заяви, че "ако е необходимо, в последващата седмица ще се проведе лична среща между лидерите на страните от Нормандската четворка. Ако постигнатото примирие се спазва, то санкциите ще бъдат премахнати постепенно, посочи Оланд.
Копирано от standartnews.com

Коментари

Новини Варна