IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
22:40 | 13 февруари 2015
Обновен: 22:19 | 2 май 2024

Какви опасности крие новото минско споразумение

Ако в неделя през нощта боевете продължават, срещата на върха в Минск ще се окаже безполезна

По материала работи: Слав Велев
Какви опасности крие новото минско споразумение

Ако украинската контактна група и сепаратистите подпишат нов комплекс от мерки, според германския канцлер Ангела Меркел, това ще даде само "капка надежда" за разрешаването на конфликта в Донбас. Външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер също заяви, че постигнатите споразумения „не са никакво решение“. Издание Der Spiegel пише, че политиците са „предпазливи“, отчитайки хронологията на войната в Източна Украйна, те знаят, че двете страни на конфликта често нарушават споразуменията и преди да влезе в сила новото споразумение на 15 февруари ситуацията може отново да се влоши, като унищожи постигнатото в Минск.

Новото споразумение, чийто приоритет е нормализиране на ситуацията в Украйна, се състои от 13 точки, предвиждащи прекратяване на боевете и създаване на нова, федерална Украйна, говори се в статията. Много от точките бяха изработени по време на предишната среща в Минск. Към тях са включени: създаване на 50-километрова зона за сигурност като се изтеглят тежките оръжия от нея в двуседмичен срок, изтегляне на украинските войски от линията на съприкосновение, създаване на ефективен мониторинг и проверка за спазването на примирието и изтегляне на тежките оръжия от страна на ОССЕ (Организация за сигурност и сътрудничество в Европа), а също така не по-късно от 30 дни Върховната рада на Украйна трябва да приеме закон за временния ред на местното управление в отделни райони на Донецка и Луганска област и главното – провеждане на конституционна реформа в Украйна, предполагаща децентрализирането на отделни райони в Донецка и Луганска област.

Ако всичко това се спази, ЕС и САЩ ще могат да нормализират отношенията с Русия и да отменят санкциите, подчерта Der Spigel. Но ако в неделя през нощта боевете продължават, срещата на върха в Минск ще се окаже безполезна. Има шанс това да се случи. Както украинската армия, така и сепаратистите имат подразделения, „играещи“ само по собствените си правила. Те могат да нарушат условията на примирието и тогава военните действия ще избухнат с нови сили.

В случай, че се реализира този сценарий Западът, по-точно канцлерът Меркел и френският президент Оланд, отново ще се опитат да започнат преговори, но новите санкции, както и доставките на самолети в Украйна няма да се избегнат и ще влошат ситуацията, говори се в статията. Малко вероятно е, че ще се изпълнят останалите кардинални точки от споразумението. Надали Върховната рада ще приеме закон за особен статут на Източна Украйна този месец. По-вероятно е това да стане в края на годината. Също така за нереално Der Spiegel смята, че Русия ще изтегли войската си от територията на Украйна.

Източник: Der Spiegel

Коментари

Новини Варна