IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
09:48 | 14 февруари 2015
Обновен: 19:10 | 29 април 2024

Г-7 призова за спазване на примирието в Украйна

Лидерите на седемте най-големи икономики предупредиха, че могат да наложат санкции на нарушителите

По материала работи: Златина Добрева
Г-7 призова за спазване на примирието в Украйна

Лидерите на Г-7 призоваха за строго спазване на споразуменията от Минск за Украйна и предупредиха, че могат да наложат санкции на нарушителите.
Г-7 (седемте най-големи световни икономики) е съставена от САЩ, Япония, Канада, Германия, Великобритания, Франция и Италия.
Г-7 заяви, че продължава да изпитва безпокойство от ситуацията в Украйна. Заедно с председателите на Съвета на ЕС и на Европейската комисия, Групата на Седемте настоя всички страни строго да спазват клаузите на споразуменията от Минск, постигнати в четвъртък след дълги преговори между лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия за прекратяване на конфликта в Източна Украйна.
Споразумението за примирие влиза в сила от полунощ.
"Г-7 остава готова да приеме подходящите мерки срещу нарушителите на "пакета от Минск", по-специално тези, които не спазват договореното пълно прекратяване на огъня, както и изтеглянето на тежкото въоръжение", се отбелязва в текста.
Декларацията идва в обстановка на продължаващи в Източна Украйна ожесточени боеве с най-малко 28 убити.
Канцлерът на Германия Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд още в четвъртък намекнаха, че ще е трудно да се приложи т.нар. споразумения "Минск 2", които идват след първото споразумение за прекратяване на огъня, договорено в Минск през септември миналата година.
Те заплашиха Русия с нови санкции, ако примирието не се спазва.
Лидерите на Г-7 отново осъдиха "незаконното анексиране на Крим, което съставлява нарушение на международното право". Украинският полуостров Крим бе анексиран от Русия през март 2014 г., отбелязва Франс прес.
Русия иска от ООН резолюция в подкрепа на Минските споразумения
Русия внесе в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция в подкрепа на Минските споразумения за Украйна, в която се призовават всички страни по украинския конфликт да ги спазват.
Дипломати от ООН съобщиха, че Съветът ще заседава в неделя за гласуване на резолюцията, броени часове след влизането в сила на договореното в четвъртък прекратяване на огъня в Украйна между правителствените сили и проруските сепаратисти.
Ако резолюцията бъде приета, тя ще е едно от редките действия, които Съветът за сигурност е предприел по продължилата една година криза в Украйна.
Съветът е заседавал близо 30 пъти по този проблем, но Русия като негов постоянен член може да налага вето на всяко предложено действие, ако не й харесва. САЩ и други членове на Съвета многократно са обвинявали Русия, че подкрепя сепаратистите в Източна Украйна, което Русия отрича.
Порошенко отново обвини Русия, че застрашава примирието
Сепаратистките бунтовници в Източна Украйна "атакуват Минските споразумения" като бомбардират цивилно население, заяви украинския президент Петро Порошенко и обвини Русия, че значително е увеличила настъпателните си действия срещу Украйна след подписването на тези споразумения, предаде Франс прес.
"След това, за което се договорихме в Минск, това не са само нападения срещу цивилни, а и атаки срещу Минските споразумения", заяви Порошенко в Киев, където се срещна с унгарския президент Виктор Орбан.
Порошенко имаше предвид обстрелването с многоцевни ракетни установки "Град" на град Артьомовск, в което вчера загинаха трима души, включително 7-годишно дете.
Артьомовск е под контрола на украинската армия и се намира на над 30 км от фронтовата линия.
Министерството на отбраната на самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР) обаче отрече да е замесено в обстрела на Артьомовск, предаде ТАСС, цитирана от dir.bg.

Коментари

Новини Варна