IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
19:23 | 14 февруари 2015
Обновен: 23:13 | 22 април 2024

Стрелба и ранени полицаи на дебат за свободата на словото в Дания

Френският посланик, който бил на проявата: Искаха да направят същото като в "Шарли ебдо"

По материала работи: manager
Витрините на кафенето, в което е бил дебатът. Снимка: Ройтерс

Трима датски полицаи са ранени, докато гарантирали сигурността на участниците в дебат относно свободата на словото, състоял се в датската столица Копенхаген, предадоха Ройтерс и ДПА.

Проявата се състояла в кафене, пояснява Асошиейтед прес. По-рано Франс прес съобщи, че дебатът е бил и относно ислямизацията и че в него е участвал посланикът на Франция в Дания Франсоа Зимерай, който написал в Туитър, че е невредим.

На дебата е присъствал шведският карикатурист Ларс Вилкс. Той породи полемика през 2007 г., когато публикува рисунки, показващи пророка Мохамед като куче. Ислямистки групи отправиха заплахи за живота му и оттогава той живее под силна полицейска охрана, посочва Ройтерс.

Според Хелле Меретте Брикс, една от организаторките на проявата, състояла се в кафенето Крудтьонден в Копенхаген, Вилкс не е пострадал при стрелбата, предаде Асошиейтед прес. Нападението е извършено от двама души. Те се издирват, пояснява ДПА.

След стрелбата по витрината на кафенето бяха открити 30 дупки от куршуми, допълва Асошиейтед прес.

Полицията е извела Вилкс от заведението, допълва ДПА. Когато шведът гостува в Дания, той е поставян под полицейска охрана, припомня АП. Кафенето, в което отекна стрелбата, е известно с джазовите си концерти. Днес състоялата се дискусия е била под наслова "Изкуство, богохулство и свобода на словото", пояснява АП.

"Тези хора стреляха по нас. Искаха да направят същото като в "Шарли ебдо", но не успяха да влязат", разказва френският посланик в Дания, който се е свързал по телефона с Франс прес.

Ранените трима полицаи са се намирали на улицата пред кафенето и са попречили на нападателите да влязат, разказват очевидци на случилото се.

Чули са се най-малко 50 изстрела, а полицаите твърдят, е те са били дори 200. Куршумите са преминали през вратите и витрината на кафенето и всички са легнали на пода, разказва пред Франс прес посланикът на Франция.

Успяхме да избягаме от стаята и сега сме вътре, защото ситуацията е все още критична. Нападателите не са заловени и могат все още да са в квартала, казва посланикът.

Той допълва, че е имало няколко десетки души аудитория, когато е започнала стрелбата.

Източник: БТА, ДНЕС.bg

Коментари

Новини Варна