IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
10:02 | 15 февруари 2015
Обновен: 23:34 | 22 април 2024

Евреин е жертвата на второто нападение в Копенхаген

Заради двете атаки в града се провежда мащабна полицейска операция

По материала работи: Лиляна Трънкова
Евреин е жертвата на второто нападение в Копенхаген

Мъжът, който беше прострелян тази нощ при второто нападение в близост до синагога в Копенхаген, е евреин, предаде Франс прес, като се позова на асоциация на евреите в Дания. Той е отговарял за охраната на религиозния обект, допълва Франс прес.

Жертвата на второто нападение е била на 55 години. Мъжът беше прострелян в главата и почина от тежките рани в болницата, припомня ДПА.

Двама полицаи бяха ранени в това второ нападение край синагогата в квартала Норебро. Животът им е вън от опасност. Засега официални представители не са сигурни дали има връзка между тази стрелба и по-ранната стрелба вчера вечерта срещу културен център, в който се провеждаше дебат за ислямизацията и свободата на словото и в който участваше полемичният шведски карикатурист Ларс Вилкс.

Заради двете нападения в Копенхаген се провежда мащабна полицейска операция в няколко района. Патрулират въоръжени полицаи с кучета. Над града прелитат хеликоптери. Полицията призова гражданите да бъдат бдителни. Издирват се отговорният или отговорните за двете нападения, посочва ТАСС.

Полицията в Копенхаген заяви, че разследва дали мъжът, който полицаи простреляха смъртоносно, след като той откри огън по тях, е свързан с двете нападения с огнестрелно оръжие в датската столица, предаде Асошиейтед прес. И в двата случая нападателят бе успял да избяга.

Полицията съобщи, че стрелбата в квартал Ньоребро възникнала, след като бил поставен под наблюдение адрес близо до жп гара Ньорепорт.

В датската столица през нощта течеше масирана полицейска операция с участието на спецчасти и хеликоптер, след като вчера следобед неизвестен мъж откри огън с автоматично оръжие срещу кафенето на културния център "Крудтенден", където бе организирана публична дискусия "Изкуство, богохулство и свобода на словото". Сред участниците бяха шведският карикатурист Ларс Вилкс и посланикът на Франция Франсоа Зимере.

След полунощ неизвестен стреля край синагога на улица Кристалгаде на около три км от първото нападение. Бяха простреляни трима души, двама полицаи и цивилен гражданин, който почина по-късно.

Във връзка със случилото се в Копенхаген бяха въведени засилени мерки за сигурност. Полицията блокира районите около местата на двете нападения, засилен бе контролът на всички транспортни изходи. Колите, пътуващи за съседна Швеция по моста Йоресунд бяха претърсвани. По молба на датските си колеги германската полиция засили проверките на граничните пунктове с Германия. (БТА)

 

Коментари

Новини Варна