IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
15:42 | 17 февруари 2015
Обновен: 04:20 | 23 април 2024

Три слънца изгряха в небето над Челябинск

Днес жителите на града станаха свидетели на оптическото явление "хало"

По материала работи: manager
Три слънца изгряха в небето над Челябинск

Хало е оптичен феномен, създаден от ледени кристали и образуващ цветни или бели дъги и други форми в небето. Много често се образува около Слънцето или Луната, но всъщност може да бъде навсякъде по небето. Обикновено се образува в студени райони или при студено време, когато ледени кристали, наречени "диамантен прах" плават във въздуха.

Има много разновидности на леденото хало. Образува се от ледени кристали на височината на перестите облаци (5-10 км) в горната част на тропосферата. Светлината се отразява и пречупва и по-късно се разлага на много цветове поради дисперсията. Кристалите се държат като призми, които отразяват и пречупват слънчевата светлина, която на свой ред дисперсира и образува красиви сияния.

Според Галина Шапоренко, кореспондента на ТАСС и главен синоптик на Свредловска област, температурата на въздуха в района на Челябинск днес е била около минус 25 градуса, което обяснява и появата на феномена.

Коментари

Новини Варна