IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
13:58 | 18 февруари 2015
Обновен: 00:33 | 24 април 2024

Гръцкият парламент избира президент

Предложението на правителството е Прокопис Павлопулос

По материала работи: Златина Добрева
Гръцкият парламент избира президент

Гръцкият парламент избира днес президент. Кандидатът, предложен от правителството на СИРИЗА, е Прокопис Павлопулос. Той е бивш депутат и вътрешен министър от редиците на консервативната партия "Нова демокрация".
Президентският вот в Гърция е повече от предрешен. Правителството на СИРИЗА има стабилно парламентарно мнозинство, а опозицията обяви, че ще застане зад своя бивш кадър.
Премиерът на страната Алексис Ципрас мотивира решението си да предложи консервативния политик с намерението президентът да се превърне в консенсусна фигура, която да обединява граждани и политици.
"Днес ние се нуждаем от президент с доказана демократична чувствителност, от човек със силен национален морал, който да бъде широко приет от обществото и парламента", заяви Ципрас от парламентарната трибуна.
Номинацията на 64-годишния Павлопулос е изненадваща, пише bgоnair.bg. Предварителните очаквания клоняха много повече към еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос – ход, който щеше да даде възможност на СИРИЗА да изпрати в Брюксел свой представител като негов заместник.
Междувременно гръцките медии цитират информация на свои източници, близки до преговорите между Атина и Тройката, според която още днес страната ще внесе в Брюксел искане за 6-месечно удължаване на спасителната програма.

Коментари

Новини Варна