IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
20:20 | 19 февруари 2015
Обновен: 04:23 | 23 април 2024

Шокиращо разкритие: Лидерът на „Ислямска държава” е бил в ръцете на американците

Извадиха на светло истинското лице и името на Абу Бакр ал-Багдади

По материала работи: Лиляна Трънкова
Шокиращо разкритие: Лидерът на „Ислямска държава” е бил в ръцете на американците

Човекът, който ръководи най-бруталната терористична групировка в света, е започнал трудовия си стаж като секретар. Това сочат нови данни от американското разузнаване. Декласифицирани са данни от досието на Абу Бакр ал-Багдади от времето преди да стане водач на „Ислямска държава”, съобщава „Скай нюз”.Ал-Багдади е бил пленяван веднъж от американски войници през 2004 година по времена инвазията в Ирак. Той е прекарал почти година във военен затвор в Южен Ирак, се казва в документите.

Истинското му име е Авад Ибрахим Ал Бадри. Коригирана е предполагаемата му рождена дата и сега се смята, че той е на 43 години.

Бадри бил пленен от американското разузнаване на 4 април 2004 година във Фалуджа и освободен на 8 декември същата година. Той е обявен за „цивилен затворник” и не е считан за бунтовник. За професия в документите му пишело „Административна работа (секретар). Смята се, че е задържан при акция, насочена срещу негов въоръжен приятел.

Регистрирано е още, че бил женен, а най-близкият му роднина бил негов чичо. В декласифицираните документи имената на близките му са променени. Приложена е и негова снимка от затвора, на която носи очила.

10 години по-късно бившият секретар от Фалуджа е най-мразеният терорист на планетата, ръководител на група убийци, подчинена на идеята за създаване на ислямска държава в Близкия Изток. Властите в САЩ трябва да вземат под много сериозно внимание фактът, че човекът, който е на върха на списъка с враговете им, веднъж вече е бил в техните ръце, коментира американската медия.

Коментари

Новини Варна