IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
14:14 | 21 февруари 2015
Обновен: 22:29 | 28 април 2024

"Антимайдан" събра 50 000 в Москва

Масовата акция е по повод първата годишнина от свалянето от власт на проруския президент Янукович

По материала работи: Златина Добрева
"Антимайдан" събра 50 000 в Москва

Масова акция по повод първата годишнина от свалянето от власт на проруския президент Виктор Янукович се провежда в Москва. Около 50 000 души наброяват вече участниците, съобщи агенция ТАСС. Директорът на московския отдел на полицията за обществената безопасност Алексей Майоров заяви, че демонстрацията е напълно мирна и няма никакви инциденти въпреки значително по-високия брой участници от предварително обявените 10 000.
Шествието по централните московски улици е организирано от общественото движение „Антимайдан”, което беше създадено в края на миналата година. Неговите привърженици обясняват, че основната им задача е да се противопоставят на опитите в Русия да бъде приложен украинският сценарий за сваляне на законната власт чрез въоръжен преврат.
Към движението бързо се присъединиха десетки патриотични организации от цялата страна, които декларират, че целта им е да се борят с вътрешните врагове на Русия, съобщи БНР. Редица медии съобщават днес, че разполагат със сведения, как служителите в бюджетните организации са били агитирани от своите началници доброволно да участват в акцията.
Шествието ще завърши с митинг на площада срещу Болшой театър, като основният лозунг е „Една година от Майдана: няма да забравим, няма да простим", заяви лидерът на партията "Велико отечество", която е съорганизатор на протеста, Николай Стариков.
Днес е първата мащабна акция на движението "Антимайдан", но може да се каже, че много хора отклинаха на призива ни. Организацията ни беше създадена, за да не може никой в Русия да повтори събитията по украинския сценарий, каза Стариков.

Коментари

Новини Варна