IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
15:23 | 21 февруари 2015
Обновен: 07:37 | 23 април 2024

И Moody’s понижи руския кредитен рейтинг

Агенцията обоснова решението си с конфликта в Украйна и падащите цени на петрола

По материала работи: Златина Добрева
И Moody’s понижи руския кредитен рейтинг

Moody’s Investors Service свали руският кредитен рейтинг до не инвестиционно ниво, следвайки примера на Standard & Poor's, съобщава Bloomberg.
Агенцията обосновава решението си с конфликта в Украйна и падащите цени на петрола.
Руският рейтинг беше понижен с една степен до Ba1. Подобен рейтинг имат страни като Унгария и Португалия. Прогнозата на Moody’s за руския рейтинг обаче е негативна.
Standard & Poor’s понижи рейтинга на страната през януари, също с негативна перспектива.
„Вече наложените и потенциално новите международни санкции, ерозията на руския валутен резерв и устойчиво ниските цени на петрола, както и високата и нарастваща инфлация в страната ще се отразят негативно на доходите и доверието на бизнеса и потребителите”, се казва в публикувания в петък доклад на Moody’s.
“Въпреки че цената на петрола и курсът на рублата донякъде се стабилизираха от началото на годината, ефектът върху инфлацията, доверието и растежа остава устойчиво негативен”, се казва още в доклада.
Най-големият в света износител на енергийни суровини е на ръба на рецесията, след като цената на петрола падна до най-ниските нива от 2009-а, а САЩ и западните съюзници наложиха икономически санкции на страната, след като Владимир Путин анексира Крим през март.
Наказателните мерки лишиха руските корпорации от достъп до международните облигационни пазари и ограничиха апетита на инвеститорите за руски активи.
bgonair.bg

Коментари

Новини Варна