IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
09:52 | 22 февруари 2015
Обновен: 22:36 | 1 май 2024

Турските войници си взривиха гробницата на Сюлейман Шах, един загина

50 танка, самолети и хеликоптери проправили пътя на войската

По материала работи: Лиляна Трънкова
Турските войници си взривиха гробницата на Сюлейман Шах, един загина

Министър-председателят на Турция Ахмет Давутоглу потвърди, че въоръжените сили на страната са провели операция по евакуиране на гарнизона, отговорен за охраната на гробницата на Сюлейман Шах, както и на самата гробница. Колоната танкове е била изпратена в град Кобани, който се намира на 30 км. от турската граница и вече 11 месеца е под контрола на радикалната групировка „Ислямска държава“.Един войник е бил убит по време на операцията, съобщава Си Ен Ен Тюрк. Засилено движение на армейски части имало по турско-сирийската граница, а военни самолети са прелитали над района. По време на операцията въздушното пространство е било подсигурено и от хеликоптери и дронове.

Около 50 танка са пресекли границата, за да помогнат на специалните части. В крайна сметка всички артефакти от гробницата на Шах са изнесени „временно“, по думите на Давутоглу. Те ще стоят в Турция, докато армията поеме контрола над региона Ашма и „издигне отново нашето знаме, за да бъде Сюлейман Шах преместен отново“.

Символичната гробница на Шах, обаче, е взривена от войниците, за да не бъде превърната в укрепен пункт на „Ислямска държава“.

Давутоглу определи операцията като „изключително успешна“.

Коментари

Новини Варна