IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Свят
13:53 | 19 септември 2019
Обновен: 18:49 | 24 март 2024

Лаура Кьовеши е одобрена за главен прокурор на ЕС

С това процедурата не приключва

По материала работи: Пламен Янков
Лаура Кьовеши е одобрена за главен прокурор на ЕС

Лаура Кьовеши бе одобрена от Съвета на ЕС за европейски главен прокурор. Новината съобщиха представители на групата на Зелените в Европейския парламент, информира БТА, цитирана от Дарик.

 

Говорител на Европейската комисия уточни, че с това процедурата не приключва. По неговите думи е очевидно, че има напредък във възстановените преговори между Съвета на ЕС и Европейския парламент.


Кьовеши е единственият кандидат за поста на този етап от процедурата. Тя бе по-рано ръководител на румънската антикорупционна прокуратура.


Европейският парламент вече определи избора си за Кьовеши. С решението на посланиците в Съвета на ЕС се очертава единодушие между институциите. Кьовеши може да бъде назначена след официалното обявяване на края на междуинституционалните преговори.


Главният прокурор на ЕС разполага само с един мандат от седем години. Първоначално Европейската прокуратура ще разследва престъпления с бюджета на ЕС.
 

Коментари

Новини Варна