IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
18:09 | 24 февруари 2015
Обновен: 09:48 | 15 май 2024

Еврогрупата одобри удължаване на помощта за Гърция

И ЕК даде зелена светлина за плана за реформи на Ципрас

По материала работи: Юлиян Атанасов
Еврогрупата одобри удължаване на помощта за Гърция

Министрите на финансите на страните от еврозоната одобриха удължаването на помощната програма за Гърция с още четири месеца, пише The Wall Street Journal, цитиран от dnes.bg. Това стана по време на телеконферентно заседание на еврогрупата, след като в сутрешните часове на днешния ден гръцкото правителство представи в Брюксел подробния си план за реформи.
По-рано днес пред депутатите в ЕП председателят на еврогрупата Йерун Диселблум подкрепи плана за реформи, представен от гръцкото правителство, но предупреди, че за някои мерки, като създаването на функционираща система за събиране на данъци, е необходимо време и междувременно бюджетът не трябва да излиза "извън релсите".
Диселблум, който председателства срещите на финансовите министри от еврозоната, заяви, че списъкът е "първата стъпка" на Гърция към получаване на оставащия транш от спасителната програма и евентуалното договаряне на трети спасителен план.
Писмото от седем страници, получено от Ройтерс и Financial Times, е само "първият изчерпателен списък от мерки за реформи", които ще бъдат „допълнително уточнени и договорени до края на април 2015 г.“, пояснява Диселблум.
По-рано стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) е удовлетворена от представения от Гърция план за реформи и е готова да продължи да помага на Атина. Това заявиха заместник-председателите на ЕК - европейският комисар за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис и комисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси в съвместно писмо до Диселблум.
„Според Европейската комисия този списък е достатъчно обстоен, за да стане отправна точка за извършване на поредния анализ (на икономиката на Гърция и програмата й за реформи) в съответствие с решението на Еврогрупата (от 20 февруари)", се посочва в писмото. Домбровскис и Московиси потвърждават, че окончателната редакция и уточняването на реформите в ключови отрасли на гръцката икономика трябва да приключат до края на април.
„Европейската комисия изразява своя стремеж да оказва техническа помощ на Атина при по-нататъшното разработване и изпълнение тези стъпки", е отбелязано в писмото.
ЕК е само една от трите международни институции наред с Европейската централна банка и Международния валутен фонд, които правят анализ на гръцката икономика, за да се вземе решение за отпускане на поредните траншове от международната помощ за страната.

 

Коментари

Новини Варна