IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
11:38 | 27 септември 2019
Обновен: 00:50 | 17 април 2024

Астрономи наблюдаваха как супермасивна черна дупка разкъсва и поглъща звезда

Космическото явление е документирано от начало докрай с помощта на телескопа на НАСА

По материала работи: Пламен Янков
Астрономи наблюдаваха как супермасивна черна дупка разкъсва и поглъща звезда

Астрономи проследиха как огромна черна дупка разкъсва обречена звезда, попаднала в гравитационното й поле, предаде Ройтерс, цитирана от Дарик. Космическото явление е документирано от начало докрай с помощта на телескопа на НАСА за откриване на екзопланети ТЕСС (Transiting Exoplanet Survey Satellite).

 

Погълнатата звезда е на разстояние 375 милиона светлинни години от Земята. Тя е с приблизителните размери на нашето Слънце. Небесното тяло е изсмукано от супермасивната черна дупка.

 

Астрономите отначало са видели космическия феномен с международна мрежа от телескопи на Земята, преди да прибягнат до услугите на космическата обсерватория ТЕСС на НАСА . Апаратът, с размерите на хладилник, използва метода на транзитната фотометрия за откриване на далечни планети в широк отрязък от небето.

 

"Откритието ни беше комбинация от добра подготовка и добър късмет, който понякога е нужен за придвижване на науката напред", заяви Томас Холойен от Института "Карнеги", който ръководи изследването.

 

Наблюдавайки промените на светлината, докато черната дупка поглъща звездата и изхвърля материя от нея във външна спирала, астрономите могат да изучат в детайли поведението на тези загадъчни масивни обекти.

Коментари

Новини Варна