IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
16:24 | 25 февруари 2015
Обновен: 09:46 | 15 май 2024

Френски депутати се срещнаха с Башар Асад в Сирия

Говорителят на френското правителство Стефан льо Фол заяви, че са заминали за Сирия по собствена инициатива.

По материала работи: Деян Михайлов
Сирия се готви за президентски избори

Четирима френски народни представители се срещнаха тази сутрин със сирийския президент Башар Асад, въпреки че Париж и Дамаск прекъснаха дипломатическите си отношения, съобщи Франс прес.

"Срещнахме се с Асад за един час. Мина много добре", каза за АФП по телефона Жак Мияр от партията "Съюз за народно движение" (СНД), но не пожела да каже за какво са разговаряли.

Това е първото посещение на френски депутати, откакто през май 2012 г. Франция, Великобритания, Италия, Германия и Испания заедно решиха да скъсат отношения със Сирия.

Другите трима народни представители, пътували до Сирия, са Жерар Бат, депутат от Френската социалистическа партия, Жан-Пиер Виал, сенатор от СНД, и Франсоа Зокето, сенатор центрист.

Говорителят на френското правителство Стефан льо Фол заяви, че депутатите са заминали за Сирия по собствена инициатива, че това не е официално посещение. Тази информация потвърди и френското външно министерство.

Четиримата са били посрещнати вчера от заместник-министъра на външните работи Фейсал Мокдад, а днес ще се срещнат с външния министър Уалид Муалем, каза източник от Дамаск. Вечеряли са с главния мюфтия шейх Ахмад Хасун.

Париж подкрепя с военни и политически средства "умерената опозиция" в Сирия, която е отслабена и разпокъсана. Според Франция конфликтът трябва да бъде решен с преговори между сирийския режим и опозицията, но без участието на Башар Асад.

Коментари

Новини Варна