IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
10:12 | 3 октомври 2019
Обновен: 13:41 | 13 май 2024

Ще остане ли Европа без кестени?

Основният фактор за намаляване на популацията на тези видове е човешката дейност

По материала работи: Слав Велев
Ще остане ли Европа без кестени?

В Европа има 454 вида дървета, които са уникални за този континент и 58% от тях може да изчезнат, заяви днес екологичната организация "Международният съюз за опазване на природата" (IUCN). Особено застрашени са кестените. Тези цифри са резултат от най-новото изследване за биоразнообразието в Европа. Организацията, която ръководи Червената книга от 1939 г., отбелязва, че 15% от тези видове са буквално на „крачка” от изчезване, предаде БГНЕС.

 

"Дърветата са изключително важни за живота на Земята. Европейските дървета в цялото си разнообразие са източник на храна и място за живот на безброй видове животни, като птици и катерици. Те също играят ключова роля за икономиката", коментира ръководителят на звеното за „Червена книга на IUCN” Крейг Хилтън-Тейлър. От цялото разнообразие от дървета, ендемични за европейския континент, тоест не растящи на никое друго място, 58% от видовете са изложени на риск от изчезване. От дърветата, които растат в Европа, но не са ендемични за нея, 42% от видовете могат да изчезнат. Особено застрашени са кестените и около 200 вида кестенови дървета - броят им в Европа бързо намалява.

 

Според Люк Бас, директор на европейския офис на организацията, основният фактор за намаляване на популацията на тези видове е човешката дейност, включително растежа на градовете и обезлесяването. Виртуален проект показва забележителностите на Врачанския район Иновативният VR продукт „Дестинация Враца – величие и красота в 360°“ представиха днес организаторите от Сдружени... Прочети повече "Това проучване показва критичната ситуация на много видове дървета, за които често просто не се мисли. Но те представляват основата на европейската екосистема и правят нашата планета здрава", добави Люк Бас.

 

actualno.com

 

Четете още:Изтекоха данните на милиони банкови клиенти в Русия

Коментари

Новини Варна