IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
18:30 | 8 март 2015
Обновен: 08:51 | 25 април 2024

Бокова: "Ислямска държава" извършва културно прочистване

Древният град е разположен на 80 км южно от Мосул в северната част на Ирак

По материала работи: Юлиян Атанасов
Бокова: "Ислямска държава" извършва културно прочистване

Унищожаването на останките от древния град Хатра в Северен Ирак е качествено нов етап в процеса на прочистване на културното наследство, който се провежда в тази страна от екстремистите от "Ислямска държава" /ИД/. Това заяви генералният директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура /ЮНЕСКО/ Ирина Бокова, която категорично осъди действията на ислямистите.
"Унищожаването на Хатра бележи повратна точка в ужасяващата стратегията на културно прочистване, което продължава в Ирак", се казва в съвместно изявление на Бокова и ръководителя на Ислямска организация за образование, наука и култура /ISESCO/ Абделазиз Осман ал Тувейджри . Според тях, чудовищният вандализъм на екстремистите от ИД в Хатра е "директна атака върху историята на ислямските арабски градове."
Древният град е разположен на 80 км южно от Мосул в северната част на Ирак, провинция Ниневия. В историческите хроники Хатра е известен още от III век пр.н.е. Запазени са исторически паметници на елинистическата и римската епоха. Хатра бе включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.
Местните медии съобщават, че останките от Хатра са били напълно унищожени от екстремистите от "Ислямска държава".

 

Коментари

Новини Варна