IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
18:33 | 8 март 2015
Обновен: 07:20 | 24 април 2024

Е-книгите в Европа без преференции за ДДС

Европейският съд ги счита за електронни услуги, а не за стоки

По материала работи: Юлиян Атанасов
Е-книгите в Европа без преференции за ДДС

 

Европейският съд постанови тази седмица, че електронните книги са разновидност на електронните услуги и като такива подлежат на стандартно облагане с ДДС. Решението е в отговор на жалба от Европейската комисия, която счита за неправилно еднаквото преференциално облагане с данъци на хартиените книги и електронните им версии. В резултат на съдебното решение, ДДС върху продажбите на електронни книги във Франция ще нарасне от 5,5% до 20% , а в Люксембург – от 3% до 17%. В тези две страни цифровите и хартиените книги бяха приравнени, което позволи намаляване на ДДС за електронните книги до преференциалните данъчни ставки за хартиените книги.
По-рано отпадна още една законова вратичка за търговците на цифрово съдържание. Amazon продаваше е-книги в Европа от подразделението си в Люксембург по местната преференциална ставка за ДДС. Нов закон обаче застави търговците да начисляват ДДС в размера, който е установен в държавата, от която е купувачът.
Очаква се заинтересовани страни от Франция и Люксембург да се противопоставят на решението на Европейския съд. „Ще продължим да настояваме за т.нар. технологична неутралност, при която облагането с данъци при продажба на книги не зависи от типа на носителя”, коментират засегнати от промяната пред The Verge.

 

Коментари

Новини Варна