IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
10:26 | 13 януари 2020
Обновен: 22:56 | 24 април 2024

Корупцията в Хърватия започва още в училище, обяви президентът

По думите й корупционните практики могат да бъдат открити в цялото хърватско общество

По материала работи: Слав Велев
Корупцията в Хърватия започва още в училище, обяви президентът

Корупцията в хърватското общество започва още в училище, където децата, които лъжат на изпити, са хвалени като "герои".

 

Това обяви президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович, която се оттегля през февруари след загуба на проведените в началото на тази година президентски избори, пише "Гардиън".

 

По думите й корупционните практики могат да бъдат открити в цялото хърватско общество, но те започват в класната стая.

 

Тези, които се справят добре, редовно са описвани като "зубари", докато "тези, които се подготвят да излъжат на изпита, са герои", коментира държавният глава на пресконференция в Загреб.

 

"Оттук започва корупцията, от децата. Те търсят начини за заобикаляне на системата - и това не е сведено само до политиката", смята тя.

 

През декември бившият хърватски премиер Иво Санадер беше осъден на 6 г. затвор за подкуп.

 

Колинда Грабар-Китарович отбеляза, че е била изолирана от големите правителствени решения по време на работата й в администрацията на Санадер и в резултат на това не знае за корупцията. Но президентът, член на дясноцентристката партия Хърватски демократичен съюз, призна, че дори всекидневните дела в нейната страна насърчават култура на корупция.

 

Много често ние не сме наясно какво е корупция. Когато посетиш лекар, всеки очаква да донесеш най-малко цветя, бонбони и такива неща - това е традиция. Майка ми беше наскоро в болница и мои приятели ме попитаха защо не съм донесла нещо, защото медицинските сестри очаквали. И аз казах, че няма да участвам в такава корупция. Ще донеса кошница за Коледа, малък коледен подарък, но това е, обясни президентът.

 

Според нея положително е това, че младите хора, които са напуснали Хърватия и са отишли в различни държави, ще се върнат и ще донесат със себе си различни етики и начини на работа и по този начин хърватите ще спечелят.

Проучване на Евробарометър показва, че повечето хървати (59%) са засегнати от корупция във всекидневието си.

 

Грабар-Китарович изгуби на балотажа на президентските избори от лявоцентристкия кандидат Зоран Миланович в началото на януари, няколко дни след като Хърватия пое ротационното председателство на ЕС.

 

news.bg

Коментари

Новини Варна