IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
16:41 | 9 март 2015
Обновен: 06:25 | 24 април 2024

Ислямски проповедник предлага унищожаване на египетските пирамиди

Предложението е направено дни след като булдозери изравниха асирийския град Нимруд

По материала работи: Лиляна Трънкова
Ислямски проповедник предлага унищожаване на египетските пирамиди

Ислямският проповедник от Кувейт Ибрахим ал Кендари е направил предложение да бъдат унищожени египетските пирамиди и фигурата на Сфинкса, съобщи египетското издание Al-Watan.По думите на ал Кендари това, че идвайки в Египет, арабите не са разрушили паметниците от времето на фараоните, не означава, че това не трябва да се направи сега. Щом пророкът някога е унищожил всички идоли в Мека, означава неговите потомци също да сложат край на идолопоклоничеството, без да се съобразяват с факта, че сега строежите не са обект на култ, а само паметници на историята, културата и архитектурата, счита кувейтския религиозен деец.

По-рано аналогично предложение за унищожаване на пирамидите и Сфинкса направи лидерът на групировката „Ислямска държава” Абу Бакр ал Багдади. Той нарече задачата за унищожаване на тези паметници „религиозен дълг”.

Агенцията съща така напомня, че преди няколко дни стана известно за унищожаването на древния град Нимруд от бойци на ИДИЛ. Всичко оцеляло от наследството на асирийската цивилизация (градът е построен в 13 век пр.н.е.), е изравнено от булдозери със земята.

По време на режима на Саддам Хюсеин в Нимруд са работили археолози, които открили там царски погребения и множество ювелирни изделия, а също така статуи и посуда. Много от артефактите са предавани на музеи в Багдад и са излагани в тях.

Според учени, унищожаването на Нимруд е сравнимо по негативното въздействие върху световното културно наследство с разрушаването на каменните скулптури на Буда в афганистанската провинция Бамиан./БЛИЦ

Коментари

Новини Варна