IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
08:18 | 10 март 2015
Обновен: 06:31 | 24 април 2024

Китайци ни бият по минимална заплата

Тревожният факт беше оповестен в Брюксел

По материала работи: Златина Добрева
Китайци ни бият по минимална заплата

В България минималната работна заплата от 130 евро е по-ниска, отколкото в някои провинции на Китай.
Този факт беше оповестен от заместник-председателя на европейските синдикати Патрик Ичерт на конференцията за възстановяване на социалния диалог, която се проведе в Брюксел, предаде БНР.
Какво представлява изходът от кризата за Европа? Да режем заплатите, за да сме конкурентоспособни на китайците ли? Разбира се, че не. Бих искал да подчертая, че минималната работна заплата в България в момента е 130 евро - по-малко, отколкото в някои райони на Китай, коментира той.
Според анализ на Евростат за разликите в разходите за социална закрила в страните на ЕС-28 нивото на разходите за социална закрила по отношение на БВП през 2012 г. е било близо два пъти по-малко в България, отколкото в сравнение със страни като Франция, Дания и Холандия.
Най-висок дял от разходи за социална закрила като процент от БВП са се отделяли във Франция и Дания /по 34 на сто/ и Холандия /33 на сто/. Други страни, които надхвърлят 30 на сто разходи от БВП за социална закрила са Италия и Австрия /по 30 на сто/, Гърция /31 на сто/ и Ирландия /32 на сто/, пише БТА.
Средно за страните от ЕС-28 процентът, отделян за социална закрила, е 29,5 на сто, отчита анализът. За България процентът разходи за социална защита е 17,4, което съвсем не е най-ниският дял от БВП, показват данните на европейската статистика.
Зад нас като процент, отделян за социална закрила, са страни като Латвия /14 процента/, Естония /15,4 процента/, Румъния /15,6 процента/ и Литва /16,5 процента/. В Турция е регистрирано най-ниското съотношение на разходи, отделяни за социална защита - 13,8 на сто, посочва dnes.bg.

Коментари

Новини Варна