IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
16:39 | 11 март 2015
Обновен: 09:17 | 24 април 2024

Русия разполага ядрени оръжия в Крим?

Имаме право на това, коментират от руското външно министерство

По материала работи: Златина Добрева
Русия разполага ядрени оръжия в Крим?

Русия има правото да разполага ядрени оръжия на черноморския полуостров Крим, който Москва анексира миналата година, заяви Михаил Улянов, заместник-директор на отдела по въпросите за неразпространение и контрол над въоръженията към руското външно министерство, цитиран от Ройтерс и Интерфакс.
"Русия има правото да разполага ядрени оръжия на цялата територия на Русия, в това число и в Крим", каза Улянов, цитиран от Интерфакс.
"Не знам дали сега в Крим има някакви ядрени оръжия. Не знам да има и каквито и да е планове за разполагане на ядрени оръжия там, но принципно Русия може да разположи такива оръжия на полуострова", каза Улянов, цитиран от Ройтерс.
Русия е готова на преговори за нов договор за контрола на конвенционалните въоръжени сили в Европа, добави Улянов, цитиран от Франс прес.
"Ние сме готови да разгледаме такава възможност и да водим преговори за нов договор, който ще отговаря на новата действителност, който няма да излезе прекалено скъп, който ще бъде добре премислен и ще отчита естествено интересите на Русия", заяви Улянов.
"Съгласни сме принципно, че контролът върху оръжията в Европа може би е полезен и не сме готови да "загробим" тази практика", заяви Улянов, цитиран от БТА и днес.бг. Той обаче изрази съжаление, че от страна на членките на НАТО липсва желание за договаряне на ново споразумение.
"Няма консултации по този въпрос и няма проект", каза Улянов.
Вчера Русия обяви, че слага край на участието си в Общата консултативна група по Договора за конвенционалните въоръжени сили в Европа. Тази група е последната инстанция, която следи дали договорът се спазва.
Русия обаче си остава страна, подписала договора, смятан за основополагащ елемент в областта на сигурността на конвенционалните оръжия в Европа.
През декември 2007 г. Русия беше преустановила едностранно участието си в договора, датиращ от 1990 г. Тогава тя обясни решението си с отказа на западните страни по договора начело с членовете на НАТО да ратифицират негова нова версия, договорена в Истанбул през 1999 г., докато Русия не изтегли войските си от Грузия и от Приднестровието, в Молдова.
Консултативната група по договора заседава редовно във Виена.
Договорът за конвенционалните въоръжени сили в Европа ограничава числеността и военното оборудване /танкове, самолети и артилерия/ на конвенционалните сили от Атлантика до Урал и предвижда обмен на информации и взаимни инспекции, припомня Франс прес.

Коментари

Новини Варна