IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
16:06 | 2 февруари 2020
Обновен: 16:13 | 14 май 2024

Радиоактивната вода от Фукушима – в Тихия океан

Това съветват експертите японското правителство

По материала работи: Слав Велев
Радиоактивната вода от Фукушима – в Тихия океан

Група експерти съветват Япония да се отърве от радиоактивната вода в ядрената електроцентрала Фукушима, като я излее в Тихия океан. Този ход може да доведе до притеснение в съседните държави.

 

Вариантите, които експертите дават на правителството са два - да излеят водата в океана или да я оставят да се изпари. Позовавайки се на стари практики, те препоръчват първото, а правителството най-вероятно ще приеме препоръката.

 

Натрупването на замърсена вода във Фукушима беше пречка за почистването на авариралата централа, което може да продължи още десетилетия. Напрежението е голямо, тъй като тази година в Япония ще се проведат Олимпийските игри, а някои от събитията са само на 60 км от централата.

 

След аварията Южна Корея забрани вноса на риба от района на аварията, а миналата година посланникът на Япония бе повикан от правителството за да обясни как страната му ще се справи с натрупалата се вода. Очаква се атлетите, които идват от Южна Корея, да си носят своя собствена храна и детектори за радиация.

 

След аварията от "Tepco" събират водата, която се използва за охлаждане на авариралия реактор след цунамито през 2011 г., в контейнери. Мястото за съхранението й обаче ще свърши до 2022 г. Системата за филтрация на "Tepco" досега не е успяла да премахне всички опасни вещества от водите.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна