IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
21:13 | 13 март 2015
Обновен: 09:24 | 24 април 2024

Българка оглавява мисията на МВФ в Гърция

Южните ни съседи я нарекоха "Соколът на Прада" заради увлечението й по висшата мода

По материала работи: Слав Велев
Ива Петрова

Ива Петрова оглавява мисията на Международния валутен фонд (МВФ) в Атина. именно българката ще участва в предстоящите тежки преговори между гръцките власти и Фонда. МВФ е сред т.нар. "Тройка" кредитори на Гърция, заедно с ЕС и ЕЦБ, които финансираха изпитващата финансови затруднения страна и наложиха строги планове за икономии.

 

Ива Петрова е завършила Софийската математическа гимназия и УНСС. Започва работа като експерт в БНБ през 1997 година. От 1999 до 2004 година учи макроикономика в Мичиганския щатски университет и получава титлата доктор. Успоредно получава и магистърска степен по статистика. Веднага след завършването Ива Петрова започва работа в МВФ във Вашингтон като икономист. От 2012 година вече е на позиция старши икономист. Участвала е в екипа, който работи по гръцкия дълг. 

 

Гръцките медии определят Петрова като “жената-ястреб” на МВФ. Южните ни съседи я нарекоха още "Соколът на Прада" заради увлечението й по висшата мода. Тя е считана за твърд технократ, почитател на цифрите и човекът, който спря проектите на предишното правителство в законопроекта за 100 вноски.

 

Източник: EkipNews.bg

Коментари

Новини Варна