IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
08:29 | 14 март 2015
Обновен: 20:43 | 25 април 2024

Разследват румънския финансов министър

Заподозрян е в корупция, докато бил кмет

По материала работи: Златина Добрева
Разследват румънския финансов министър

Румънската прокуратура е започнала разследване срещу финансовия министър Дариус Вълков по подозрение, че е помогнал на компания да спечели обществена поръчка в замяна на около 2 милиона евро подкуп, предаде Ройтерс.
Деянието е било извършено през периода 2010-2013 г., докато Вълков е бил кмет на южния румънски град Слатина, пише bTV.
Според държавното обвинение Вълков е накарал комисията по търга да промени правилата му, за да може той да бъде спечелен от съответната компания.
Част от подкупа заподозреният е получил лично и в брой, а остатъка - чрез фирми посредници.
Министърът беше извикан в Националната дирекция за борба с корупцията в Букурещ. На излизане той съобщи пред репортери, че към него не са били предявявани обвинения, но отказа да отговаря на други въпроси, посочва Ройтерс.
Междувременно стана ясно, че разследващите са задържали Мариян Вангелия - една от най-влиятелните фигури в управляващата Социалдемократическа партия. Вангелия е обвинен в пране на пари, получаване на подкуп и злоупотреба със служебното положение. Заедно с него са арестувани още трима души, за които се предполага, че са участвали в неговите престъпления.
Прокуратурата разследва Вангелия по обвиненията, че той е получавал по 20 на сто подкуп за всеки договор, който е подписвал като градоначалник след 2007 г. Според обвинението общата стойност на подписаните от него договори в периода 2007-2015 г. възлиза на 2 млрд. леи, което прави 450 млн. евро.
47-годишният Вангелия се смяташе за един от най-влиятелните в партията до отправените критики към премиера Виктор Понта, след което бе изключен от Социалдемократическата партия.
Приятелката на Вангелия Оана Никулеску-Мизил също бе разпитана от прокуратурата. След разпита си Никулеску-Мизил каза, че ще напусне парламента.

 

Коментари

Новини Варна